Peste 400.000 de români suferă de psoriazis, dar doar 14.685 sunt înscrişi în Registrul Naţional de boli Dermatovenerice, afirmă reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului.
Conform statisticilor, România se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni care suferă de psoriazis, iar un procent de 20-30% dintre aceşti pacienţi dezvoltă şi artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe şi deformante, care deseori provoacă handicap.
Europa este regiunea cu cea mai mare prevalenţă a bolii la nivel global, aproximativ 6,4 milioane persoane suferind de această afecţiune.
Psoriazisul este o boală cronică autoimună inflamatorie, care pe lângă alte manifestări, se caracterizează printr-o evoluţie accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii, care pot produce mâncărime, usturime şi disconfort.
Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii sau la persoane înaintate în vârstă.
Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute, însă este confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii.
Potrivit Societăţii Române de Dermatologie, numărul total de cazuri în populaţia generală în România este de 4,9% pentru psoriazis şi 1,38% pentru artrita psoriazică, vârsta de debut a acestei afecţiuni fiind sub 40 de ani pentru peste 70% din cazuri, cu un vârf între 16 şi 22 de ani. Un al doilea vârf este cuprins între 57 şi 60 de ani.
„De peste 20 ani, în 56 de ţări din întreaga lume, data de 29 octombrie este dedicată bolnavilor de psoriazis, un motiv în plus pentru a creşte gradul de conştientizare şi informare asupra acestei boli şi de a reduce totodată nivelul stigmatizării şi al prejudecăţilor faţă de aceşti semeni al căror mesaj de reciprocitate empatică este tradus în campania suport de anul acesta a Societăţii Române de Dermatologie prin sintagma 'Sunt un om la fel ca tine!'", afirmă reprezentanţii SRD, citaţi de Agerpres.
Un procent de 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „ruşine socială", iar unul din trei bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment.
Societatea Română de Dermatologie, prin reprezentanţii săi, atrage atenţia asupra faptului că această boală nu este una contagioasă şi nu trebuie să facă diferenţe.
„Această boală reprezintă o reală problemă de sănătate publică, fiind o afecţiune subdiagnosticată şi subtratată în România, reticenţa pe care o manifestă cei afectaţi de psoriazis faţă de medic fiind una dintre cauzele principale care, din păcate, este influenţată de un nivel ridicat pe care societatea românească îl înregistrează din punct de vedere al stigmatizării şi al prejudecăţilor faţă de aceşti pacienţi care se confruntă nu doar cu boala în sine, ci cu o multitudine de alţi factori nocivi sănătăţii, psoriazisul conducând frecvent la stări de depresie, la o accentuare a gradului de stres şi, uneori, la idei suicidale", a declarat marţi preşedintele SRD, Călin Giurcăneanu.
Datorită unui demers profesional iniţiat de către SRD prin realizarea Registrului Naţional de Boli Dermatovenerice în prezent sunt înscrişi, diagnosticaţi şi monitorizaţi 14.685 de pacienţi cu psoriazis, comparativ cu anul 2023 când erau înscrişi 13.103 de pacienţi.
Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) este marcată în fiecare an la 29 octombrie, în peste 70 de ţări, fiind o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică.
Evenimentul este marcat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA), un for internaţional fondat în 1971 şi format din organizaţii de psoriazis din diferite ţări ale lumii, care se reunesc pentru a dezbate probleme importante care afectează comunităţile bolnavilor de psoriazis.
IFPA s-a reunit, pentru prima dată, în luna iulie 2004, când a decis stabilirea unei zile dedicate persoanelor afectate de psoriazis.
Ziua mondială a psoriazisului atrage atenţia pacienţilor, cadrelor medicale, dar şi populaţiei, în general, asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie şi asupra severităţii ei. Manifestările prilejuite de această zi au ca scop facilitarea accesului bolnavilor la un tratament adecvat.
Tema pentru anul 2024 este „Family", făcându-se trimitere la faptul că cei care trebuie să facă faţă provocărilor acestei boli merită sprijin ferm.
Anul acesta a avut loc cea de-a 7-a Conferinţă mondială pentru Psoriazis şi Artrită Psoriazică, în perioada 27-29 iunie 2024, la Stockholm, Suedia.
Psoriazisul nu este contagios, dar se extinde, putând afecta şi alte organe. Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi pe zonele de extensie (coate, genunchi). Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe, determinând un disconfort fizic crescut, un stres psiho-social sever şi, în final, un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, potrivit SRD.
Artrita psoriazică este o afecţiune ce apare la aproximativ 15% dintre pacienţii cu psoriazis. Această formă de artrită poate afecta orice încheietură, iar simptomele variază de la persoană la persoană.
Cercetătorii au demonstrat faptul că inflamarea îndelungată a articulaţiilor poate duce la distrugerea articulaţiilor respective.
În prezent, tratamentele pentru această afecţiune sunt avansate, iar cercetarea în îngrijirea holistică este în continuă evoluţie.
Tratamentele existente sunt eficiente pentru majoritatea pacienţilor, informează Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.