Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului este marcată în fiecare an în data de 2 aprilie. În ultimii ani, creşterea incidenţei a devenit îngrijorătoare la nivel mondial, avertizează experţii. În România, câteva mii de copii se nasc cu autism în fiecare an.
Astfel, în 2021, unul din 36 de copii a fost diagnosticat cu o formă de autism, faţă de unul din 150 în anul 2000, potrivit raportului CDCP 2023 din Statele Unite. Aplicând acest raport la situaţia demografică din România, înseamnă că doar în 2023 în jur de 5.000 de copii s-au născut cu tulburări de spectru autist (TSA) în ţara noastră.
Specialiştii subliniază că impactul acestor copii asupra familiilor lor, dar şi asupra societăţii este foarte puternic, iar cea mai potrivită metodă de reinserţie socială a pacienţilor este prin intermediul campusurilor dedicate şi centrelor de terapie.
Un astfel de centru este Lumya, un proiect al Asociaţiei Neurodiversity Academy (NIA), primul campus din România care are ca obiectiv oferirea de servicii integrate specializate, terapeutice, medicale, programe de dezvoltare de abilităţi şi incluziune pentru adulţi şi adolescenţi cu autism, servicii de tip rezidenţial şi programe de îngrijire specializată, suport şi consiliere psihologică, integrare socială individualizată şi acţiuni de recreere terapeutică pentru beneficiarii asociaţiei.
Campusul Lumya este un proiect major, menit să aibă un impact definitoriu pentru persoanele cu autism din România şi pentru familiile acestora.
Potrivit asociaţiei NIA, în cadrul campusului, 250 de persoane vor putea avea acces, în fiecare zi, la servicii de recuperare terapeutică şi dezvoltare de abilităţi. Astfel, de aceste servicii vor beneficia peste 1.000 de persoane în mod direct şi peste 4.000 indirect an de an.
Serviciile medicale vor fi dezvoltate pe 11 specializări, care vor putea susţine peste 100 de investigaţii pe zi.
Acestea vor fi completate de servicii rezidenţiale: căsuţe cu capacitate de 1-6 persoane, în care vor putea fi găzduiţi până la 42 de beneficiari direcţi, la care se adaugă îngrijitori sau asistenţi personali.
Campusul Lumya este un proiect care se va întinde pe 10.000 de metri pătraţi în Bolintin Vale, judeţul Giurgiu. Campusul este în prezent în fază de construcţie şi are nevoie de ajutor din partea tuturor persoanelor interesate să susţină astfel de proiecte.
Cei interesaţi să susţină acest proiect prin donaţii sau sponsorizări o pot face accesând Lumya.ro sau hopefromnia.com
DESPRE TULBURĂRILE DE SPECTRU AUTIST
Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, fiind întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, etnie sau nivel intelectual.
Astfel, la copilul cu autism cu vârsta de până la un an apar semne precum lipsa de reacţie în prezenţa mamei, lipsa zâmbetului şi a simţului foamei, dereglări de somn sau excitabilitate.
Lipsa reacţiei la prezenţa sau absenţa mamei persistă şi la vârste mai înaintate. Copiii cu autism au o capacitate redusă de diferenţiere a persoanelor şi obiectelor din jur şi pot manifesta frică de noutate în mediul lor.
Până la vârsta de 5-6 ani, copilul cu autism de obicei nu răspunde la întrebări, deşi ştie să vorbească. La majoritatea copiilor cu această afecţiune se manifestă insuficienţa intelectuală secundară.