Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer ca incidenţă şi principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu toate acestea, depistarea timpurie a bolii îmbunătăţeşte ratele de supravieţuire. De Ziua Mondială de Lupta Împotriva Cancerului Pulmonar, Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală face un apel pentru conştientizarea bolii şi pentru limitarea factorilor de risc, în special a fumatului.
Unitatea medicală a precizat că numărul cazurilor de cancer pulmonar diagnosticate la Institutul Marius Nasta a avut variaţii reduse în primele şase luni ale anilor 2021-2023.
Altfel, în primele 6 luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar, în primele 6 luni ale anului 2022 - 800 de cazuri, iar în primele 6 luni ale acestui an - 694 de cazuri.
"Poate mai îngrijorător este faptul că, la momentul internării în 2023, procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39 %, un stadiu în care şansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are", a afirmat dr. Beatrice Mahler, managerul unităţii medicale.
Institutul "Marius Nasta" încurajează populaţia să se informeze cu privire la factorii de risc şi subliniază importanţa controlului pneumologic pentru fumători, pentru a depista boala într-un stadiu incipient de cancerul pulmonar, "singura modalitate care poate face diferenţa în viaţa pacienţilor şi familiilor lor".
Principalii factor de risc pentru cancerul pulmonar sunt fumatul, inclusiv fumatul pasiv, expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni, istoricul familial, vârsta înaintată, obezitatea, abuzul de alcool şi infecţiile virale.
"De asemenea, este esenţial să promovăm renunţarea la fumat şi să sprijinim fumătorii în călătoria lor către un stil de viaţă sănătos. Continuarea politicilor actuale de renunţare la fumat vor duce la un declin lent a incidenţei cancerului pulmonar, în comparaţie cu implementarea unor politici mai eficiente, mult restrictive care să fie implementate pentru toate produsele din tutun, inclusiv ţigări electronice", arată reprezentanţii unităţii medicale.
Fumătorii asimptomatici şi foştii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani, au fumat 20 de ani sau mai mult şi fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani, trebuie să beneficieze de un examen CT cu doze mici, subliniază unitatea medicală.
"Pentru a reduce incidenţa cancerului pulmonar, condiţia esenţială este abandonarea fumatului, indiferent că vorbim de ţigări clasice sau de dispozitive electronice", mai arată Institutul "Marius Nasta".