În sistemul public de Sănătate există două mari confederaţii sindicale, Solidaritatea Sanitară şi Sanitas, însă abordarea lor în această perioadă în legătură cu solicitările de natură salarială, în principal, este complet diferită. Abordarea vine în contextul în care, în 25 ianuarie, cele două mari confederaţii sindicale au semnat o înţelegere prealabilă pentru a desfăşura în comun acţiuni de protest. Între timp, Solidaritatea Sanitară a respins oferta Guvernului şi protestează în stradă, considerând că majorările oferite sunt prea mici, iar Sanitas tocmai a anunţat că a "negociat exclusiv" un proiect de ordonanţă cu Ministerul Sănătăţii, pe care refuză, însă, să îl facă public "din respect pentru partenerii finali de negociere" – prim-ministrul Marcel Ciolacu "şi echipa sa".
Astfel, Solidaritatea sindicală a organizat chiar joi un protest în faţa Ministerului Sănătăţii pentru a solicita o creştere mai mare a salariilor şi ameninţă cu declanşarea grevei generale.
În acelaşi timp, Sanitas a negociat cu Guvernul, anunţând vineri dimineaţă că a "negociat exclusiv" un proiect de ordonanţă, însă nu îl face public din respect pentru reprezentanţii guvernului.
"Mai mult decât atât, nu l-am făcut public pentru că urmează negocierea finală cu premierul Marcel Ciolacu, negociere în cadrul căreia se va stabili forma finală a ordonanţei care prevede creşterile salariale ale angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială", susţine Sanitas, într-o postare pe Facebook.
În replică, Solidaritatea Sanitară a transmis, tot vineri dimineaţă, că "oferta de creştere (doar) a salariilor de bază cu 15% este insuficientă" şi a acuzat guvernul de abuz de putere, deoarece a ales să negocieze doar cu una dintre federaţiile sindicale (Sanitas), fără a o nominaliza explicit.
"Reprezentativitatea organizaţiilor sindicale oferă acelaşi tip de legitimitate şi protecţie a drepturilor sindicatelor precum oferă alegerile pentru politicienii ajunşi la putere. Atunci când politicienii au preferinţe sindicale le pot manifesta doar în cadrul legal. Cadrul legal nu dă posibilitatea guvernanţilor de a exclude de la negocieri o federaţie sindicală, în mod direct sau implicit", a transmis Solidaritatea Sindicală.
"Atunci când guvernanţii aleg să nu respecte dreptul la negocieri al unei federaţii sindicale reprezentative, ei sunt în situaţia de abuz de putere", mai arată federaţia.