Pandemia a afectat vaccinarea copiilor în întreaga lume, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecţionării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva Covid-19, a lipsei de personal medical şi a măsurilor de izolare. În România, pandemia a accentuat o tendinţă de scădere a ratei de acoperire vaccinală vizibilă de circa un deceniu.
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a prezentat luni ultimele date oficiale în privinţa ratelor de acoperire vaccinală în România.
Astfel, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale faţă de anul anterior.
"În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer - difterie, tetanos şi tuse convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio - descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni - este din nou descrescătoare", a declarat Adriana Pistol.
Ministrul Sănătăţii a anunţat de mai multe ori că intenţionează să introducă compensarea vaccinurilor pentru adulţi, în principal pentru pacienţii cronici, măsură care s-ar putea implementa începând din 2024.
Pentru a simplifica procedura, vaccinurile vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate la propunerea Comitetului Naţional de Vaccinologie şi nu prin procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). O metodologie de includere în listă urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii.
"Suntem în plin proces de elaborare a listei de vaccinuri, care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar şi pentru adulţi, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie şi care este aproape gata", a precizat Adriana Pistol.
"În câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, vom avea pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale", a completat secretarul de stat.
Ministerul Sănătăţii vizează şi dezvoltarea de centre comunitare în zonele unde nu există asistenţă medicală, care vor oferi servicii de vaccinare.