Agenţia Naţională de Transplant şi-a propus să crească numărul de donatori de organe în 2019 prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical

Agenţia Naţională de Transplant şi-a propus să crească numărul de donatori de organe în 2019 prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi-a propus să crească numărul de donatori de organe în 2019 prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical care activează în domeniul transplantului în România, a anunţat marţi instituţia.

Obiectivele agenţiei au fost discutate vineri, la o întâlnire de lucru între conducerea ANT şi şefii centrelor regionale de transplant de organe din spitalele publice din România.

Temele discutate au vizat finanţarea deficitară a activităţii de transplant şi perspectivele de finanţare pe 2019, componenţa Consiliului Ştiinţific, protocoale medicale şi proceduri privind coordonarea naţională a activitaţii de transplant şi alocarea de organe.

“Directorul executiv Dr. Alexandra Anca Baculea a precizat că Agenţia Naţională de Transplant are ca obiective pe 2019 intensificarea activităţii de transplant, creşterea numărului de donatori de organe prin implementarea culturii donatorului în spitale, motivarea personalului medical care activează în domeniul transplantului, co-interesarea mass media în a populariza acceptarea prelevării de organe”, a precizat agenţia.

Participanţii la întâlnire au convenit că centrele regionale de transplant trebuie să-şi intensifice activitatea şi, în aceeaşi măsură, să susţină unităţile sanitare din proximitate care monitorizează donatori potenţiali (pacienţi fără activitate cerebrală).

România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.

Ministerul Sănătăţii a realizat la finalul anului trecut un proiect de lege a transplantului, care prevede că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor fi obligate să facă activitate de prelevare de organe.

viewscnt