O scrisoare deschisă, semnată de participanţii la o conferinţă desfăşurată la Timişoara, a fost adresată autorităţilor din Sănătate, în care sunt expuse problemele pacienţilor cu melanom ocular metastatic, o boală rară, şi este solicitată decontarea de către sistemul public de asigurări de sănătate a unui tratament, disponibil în ţară doar printr-o donaţie a producătorului.
Scrisoarea a fost semnată în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Melanom România "Împreună putem salva vieţi", care se desfăşoară la Timişoara, în perioada 28-29 iunie, având ca temă prioritară oncologia de precizie.
Medicii şi pacienţii prezenţi la întâlnire au avertizat că, în lipsa accesului la o terapie eficientă, disponibilă la nivel mondial, mulţi pacienţi cu melanom ocular din România îşi pierd viaţa.
În prezent există doar câteva spitale în România în care tratamentul pentru pacienţii cu melanom ocular metastatic este administrat gratuit, în baza unui protocol de donaţie cu compania producătoare, însă contractul va expira în curând.
"Există un singur medicament destinat melanomului ocular metastatic, care contribuie la prelungirea vieţii acestor bolnavi. Am sperat că terapia va fi inclusă în lista de medicamente compensate în aprilie 2024, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a explicat preşedinta asociaţiei Melanom România, dr. biolog Violeta Astratinei, citată de Agerpres.
"În prezent, avem pacienţi trataţi în câteva centre din ţară, unii cu răspuns favorabil, dar în pericol să nu mai aibă acces la tratament. Este o situaţie greu de acceptat, sunt pacienţi cu un cancer rar, cu stadiul metastatic inoperabil, a căror speranţă de viaţă este mai mică de un an", a completat dr. Astratinei.
Deoarece tratamentul nu este inclus pe lista de medicamente compensate, în România şansele de supravieţuire ale acestor pacienţi sunt de 50%, faţă de 90% în statele în care medicamentul este decontat.
Tratamentul este de durată, iar o singură doză, care se administrează săptămânal, costă 16.000 de euro, preţ inaccesibil pentru cei mai mulţi pacienţi.
"Melanomul acesta este o boală rară, sunt pacienţi puţini şi în consecinţă preţul medicamentului este foarte ridicat. Se ajunge la 50.000 de euro lunar, ceea ce mi se pare enorm", a spus conf. dr. Michael Schenker, membru al Comisiei de Oncologie a Ministerului Sănătăţii şi director al Centrului Oncologic Sfântul Nectarie Craiova.
Melanomul ocular este un tip de cancer foarte rar, cu o incidenţă de 2 până la 7 cazuri la un milion de locuitori. În România există circa 30-40 de pacienţi cu acest diagnostic, care aşteaptă decontarea tratamentului.