ARPIM: 73% din creşterea speranţei de viaţă între 2000 şi 2009 se datorează inovaţiei farmaceutice. Spravieţuirea la 5 ani în cel mai agresiv cancer de piele a crescut de la 5% la 50% după introducerea imunoterapiilor

ARPIM: 73% din creşterea speranţei de viaţă între 2000 şi 2009 se datorează inovaţiei farmaceutice. Spravieţuirea la 5 ani în cel mai agresiv cancer de piele a crescut de la 5% la 50% după introducerea imunoterapiilor

Inovaţia farmaceutică are un rol esenţial nu doar pentru pacienţii cu diverse afecţiuni, ci şi pentru sănătatea publică, în general, prin creşterea speranţei de viaţă. Astfel, 73% din creşterea speranţei de viaţă înregistrată între 2000 şi 2009 se datorează inovaţiei farmaceutice, a transmis miercuri preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Cecilia Radu. Spre exemplu, rata de supravieţuire la cinci ani în cel mai agresiv cancer de piele a crescut de la 5% la 50% după introducerea imunoterapiilor şi terapiilor ţintite.  

În cadrul unei conferinţe organizate de ARPIM, preşedintele asociaţiei  a subliniat că medicamentele salvatoare de vieţi sau care îmbunătăţesc major calitatea vieţii nu trebuie evaluate în termeni de costuri, ci în primul rând în termeni de valoare.

"73% din creşterea speranţei de viaţă între 2000-2009 se datorează inovaţiei farmaceutice. S-au făcut multe progrese în ultimii doi ani privind accesul la inovaţie, dar această abordare trebuie să continue şi să se îmbunătăţească dacă vrem ca succesele înregistrate până acum să nu fie doar unele de moment", a afirmat Cecilia Radu.

Preşedintele ARPIM a oferit exemplul celui mai agresiv cancer de piele, pentru care rata de supravieţuire la cinci ani era de doar 5% înainte de 2009. După introducerea imunoterapiilor şi a terapiilor ţintite, rata de supravieţuire a crescut la 50%.

Un alt exemplu este hepatita C, în cazul căreia terapiile noi, fără interferon, au rate de succes de peste 95%.

Industria farmaceutică din România contribuie cu peste 1 miliard de euro la economie, ca valoare adăugată brută, din care 700 de milioane sunt taxe şi contribuţii specifice sectorului, cum ar fi taxa clawback sau contractele cost-volum. De asemenea, acest sector contribuie la crearea a peste 11.000 de locuri de muncă direct şi indirect, potrivit ARPIM.

viewscnt