Câţi pacienţi sunt trataţi în spitalele private comparativ cu cele de stat

Câţi pacienţi sunt trataţi în spitalele private comparativ cu cele de stat

Ministerul Sănătăţii a realizat o analiză pentru primele 6 luni din acest an privind numărul de cazuri tratate în spitalele publice din România şi în cele private, precum şi o comparaţie faţă de perioada prepandemică, din 2019. Potrivit analizei, spitalele private au înregistrat creşteri semnificative atât la spitalizările de zi, cât şi la cele continue, dar rămân, încă, cu mult sub cele publice în privinţa numărului de pacienţi trataţi. 

Analiza, inclusă în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ, a inclus activitatea pentru cele 374 spitale publice şi 311 spitale private aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii de spitalizare continua şi spitalizare de zi.

Documentul arată că, în primele 6 luni din acest an, numărul de cazuri în spitalizare continuă a crescut cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, până la 101.663, în timp ce numărul de spitalizări de zi s-a majorat cu 63,1%, la 681.614.

Spre comparaţie, în spitalele publice din ţara noastră s-au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă şi circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.

Faţă de primul semestru din 2019, spitalizările continue au scăzut cu 14,7%, tendinţă care "se înscrie în strategia naţională de sănătate, care are ca obiectiv principal inversarea piramidei serviciilor de sănătate, eliminarea internărilor nenecesare şi dezvoltarea serviciilor de ambulator", potrivit autorilor analizei.

Astfel, numărul de cazuri de spitalizare continuă din spitalele private reprezintă 6% din volumul înregistrat în spitalele publice în primul semestru din 2023,în timp ce spitalizările de zi din spitalele private înseamnă 30% din cele realizate în unităţi medicale publice.

În schimb, creşterea înregistrată la spitalele private a fost generată de schimbarea reglementărilor.

"Spitalele private au înregistrat, însă, o creştere a activităţii pe toate tipurile de activitate. Dacă creşterea este moderată pe spitalizările continue, 9,66%, 8.953 de pacienţi trataţi în plus, observăm o creştere de 63,09% a numărului de spitalizări de zi. Acest lucru se datorează eliminării plafonului CNAS a numărului de spitalizări de zi contractate", arată documentul.

viewscnt