Centrele pentru pacienţi cu afecţiuni psihiatrice, transformate în secţii exterioare ale spitalelor. Proiect-pilot demarat în acest an

Centrele pentru pacienţi cu afecţiuni psihiatrice, transformate în secţii exterioare ale spitalelor. Proiect-pilot demarat în acest an

Scandalul azilelor pentru bătrâni şi pentru pacienţi cu diverse dizabilităţi, în care pacienţii erau torturaţi şi subnutriţi, ar putea schimba modul în care sunt îngrijite persoanele cu dizabilităţi psihiatrice. Ministerul Sănătăţii ar putea lansa un proiect-pilot prin care centrele pentru pacienţi cu boli psihiatrice ar putea fi transformate în secţii exterioare ale spitalelor de psihiatrie din ţară. 

Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, proiectul-pilot ar putea demara până la finalul anului, iar decontarea pentru îngrijirea pacienţilor ar putea fi realizată într-un mod similar plăţilor pentru serviciile de paliaţie.

"Dacă sistemul va funcţiona, atunci o să putem să găsim un răspuns pentru o categorie de pacienţi. Sigur, centrele care au şi o componentă socială foarte puternică necesită participarea autorităţilor locale - mă refer fie la consiliul judeţean, fie la primărie - şi a colegilor de la Ministerul Muncii", a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Propunerea a fost lansată de managerului Spitalului "Alexandru Obregia" din Capitală, dr. Andrian Ţîbîrnă, din partea Asociaţiei Spitalelor de Psihiatrie din România, care reuneşte 30 din cele 34 de unităţi medicale de profil din ţara noastră.

"Ne gândim foarte serios să dezvoltăm un astfel de [proiect-]pilot şi, dacă el va avea rezultate bune în ceea ce priveşte creşterea calităţii îngrijirii medicale acordate acestei categorii de pacienţi, atunci putem să propunem Guvernului să putem extinde acest program la nivel naţional", a mai spus ministrul.

viewscnt