Circa 1.000 de copii se nasc anual în România cu malformaţii cardiace congenitale, din care doar câteva sute ajung să fie operaţi, mulţi dintre ei datorită unor misiuni medicale. În lipsa unui centru permanent dedicat intervenţiilor pediatrice, şansa la o viaţă normală a acestor copii depinde de misiuni medicale organizate prin bunăvoinţa medicilor şi organizaţiilor neguvernamentale. În cadrul unui eveniment organizat de Spitalul Sanador, medici, copii şi familiile acestora au prezentat jurnaliştilor ce înseamnă şansa la o viaţă normală oferită de o intervenţie chirurgicală.
În 2023, la Spitalul Clinic Sanador au fost realizate 4 misiuni dedicate micilor pacienţi cu probleme cardiovasculare, venind în continuarea programului lansat în 2022.
Datorită misiunilor de anul trecut, 38 de copii cu malformaţii cardiace congenitale au beneficiat de o nouă şansă în viaţă şi numeroşi alţi copii au fost luaţi în evidenţă pentru monitorizarea în vederea unei intervenţii chirurgicale ulterioare.
"Sunt foarte mândru că şi în cadrul Sanador se desfăşoară aceste activităţi de chirurgie cardiacă infantilă extrem de importante, care practic schimbă viaţa unor micuţi care, altfel, ar fi avut o evoluţie de nedorit atât pentru membrii familiei, cât şi din partea societăţii", a declarat conf. dr. Doru Herghelegiu, director al Spitalului Clinic Sanador.
"Este un domeniu extrem de deficitar în România şi chiar şi în Bucureşti, astfel de intervenţii au loc foarte rar. Deşi insistenţele din partea echipelor de obstetrică, pediatrie, neonatologie au fost repetate de-a lungul anilor, nu s-a putut cristaliza încă niciun centru cu activitate permanentă de chirurgie cardiacă infantilă", a menţionat managerul.
Din această cauză, familiile acestor copii se confruntă cu mari dificultăţi şi treburi să facă mari eforturi pentru a identifica un centru în România în care să poată fi realizată intervenţia chirurgicală.
"Este un efort extrem din partea părinţilor pentru a putea obţine un loc şi un moment prin care aceşti copii să poată fi operaţi", a mai spus conf. dr. Doru Herghelegiu.
În acest context, misiunile dedicate copiilor cu probleme cardiovasculare reprezintă o şansă în plus pentru familiile acestora, până când România va dispune de un centru cu activitate permanentă de chirurgie cardiacă infantilă.
În aceste misiuni, micii pacienţi din România dispun de o şansă importantă: medicii români care profesează în străinătate şi care vin benevol în ţară pentru a realiza intervenţii chirurgicale.
"Avem o resursă care este puţin exploatată, sunt medicii şi asistentele medicale, români care au plecat din ţară şi care au o expertiză deosebită în multe domenii ale medicinei, dar în special în acest domeniu. (...) Toţi aceşti oameni extraordinari, cunoscând situaţia din România, au sărit imediat să vină cu echipele lor medicale ca să opereze în România, într-un spital românesc, copii români", a explicat prof. dr. Victor Costache, şeful Secţiei Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic Sanador.
Astfel de misiuni acoperă o mare necesitate medicală, în condiţiile în care în fiecare an circa 1.000 de copii se nasc în România cu malformaţii cardiace, iar numărul de intervenţii chirurgicale pentru aceştia este foarte mic în spitalele de stat din ţară.
"Practic, numai câteva sute de cazuri pe an îşi găsesc o rezolvare, de aici importanţa acestui proiect", a mai spus prof. Costache.
Proiectul este susţinut de organizaţii neguvernamentale: "Mereu Aproape" şi Fundaţia Polisano.
OPERAŢII CARE SCHIMBĂ VIEŢILE COPIILOR ŞI FAMILIILOR ACESTORA
În cadrul evenimentului au fost prezenţi şi câţiva dintre copiii care au căpătat o şansă la o viaţă normală prin intervenţiile chirurgicale derulate în cadrul misiunilor de la Spitalul Sanador. Aceştia au povestit, alături de părinţii lor, ce a însemnat accesul la o astfel de intervenţie.
"Viaţa mea s-a schimbat aproape complet. (...) Înainte nu puteam să fac sport. Nici acum nu pot să fac atât de mult, dar pot să fac, pot să alerg un pic şi asta mă bucură foarte tare", a spus unul dintre copiii operaţi la Sanador.
"Mă simt foarte bine, pot să merg şi la dansuri tradiţionale, pot să stau cu prietenii mai mult", a povestit Filip, un alt copil operat.
"Noi am tot sperat, am tot mers, ne-am informat şi am vrut tot ce-i mai bun pentru el. Şi a venit aşa: 'Săptămâna viitoare mergeţi cu Filip la Bucureşti la operaţie!', şi am zis 'da'. Pe cât de dureros a fost, pe atât de frumos an am avut. Anul acesta a fost cel mai grozav an. Filip a fost singur în excursie, nu l-am lăsat niciodată singur până acum.Are 13 ani, s-a dus cu bagajul fără mama, fără tata. El înoată, el ştie că poate", a spus mama lui Filip.