Sistemul public de sănătate se confruntă cu o criză de finanţare în acest an, primele semnale în acest sens fiind transmise în septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au acuzat că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România. Guvernul a luat mai multe măsuri pentru rezolvarea problemei, alocând fonduri către sectorul de Sănătate în 20 octombrie, în 9 noiembrie şi în 23 noiembrie, însă sumele nu au fost suficiente. Astfel, medicii de familie au acuzat că de patru luni nu au mai primit integral sumele pentru serviciile oferite pacienţilor.
Săptămâna trecută, Guvernul a decis o nouă alocare de fonduri către Ministerul Sănătăţii, sumele fiind transferate pentru a acoperi necesarul de finanţare al spitalelor.
După alocarea noilor fonduri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat miercuri că a transmis caselor de asigurări de sănătate din teritoriu filele de buget care asigură plata restanţelor către furnizorii de servicii medicale.
Sumele vor fi folosite pentru decontarea obligaţiilor de plată înregistrate la finele lunii noiembrie 2023 pentru toate domeniile de asistenţă medicală.
De asemenea, sumele vor permite acoperirea obligaţiilor de plată cu termen scadent în decembrie 2023 pentru toate domeniile de asistenţă medicală, însă doar proporţional cu creditele bugetare alocate prin hotărâre de guvern, potrivit CNAS.
Alocările vor permite şi acoperirea creditelor de angajament necesare acordării serviciilor medicale şi medicamentelor, inclusiv a programelor naţionale de sănătate curative, până la finalul anului 2023.
"În continuare CNAS, cu sprijinul ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, va face toate demersurile legale pentru acoperirea financiară corespunzătoare a serviciilor medicale prestate în beneficiul persoanelor asigurate de furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi pentru respectarea tuturor obligaţiilor contractuale de plată", a transmis CNAS, într-un comunicat.
CRIZĂ BUGETARĂ MAJORĂ ÎN SĂNĂTATE
Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.
Preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lăpădatu, a oferit mai multe detalii despre situaţia pacienţilor rămaşi fără tratament, caracterizând situaţia ca fiind un “coşmar”.
Ulterior, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a dezvăluit că există plăţi restante şi către furnizorii privaţi de servicii de sănătate, care ar putea fi nevoiţi să întrerupă serviciile decontate de stat.
Săptămâna trecută, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a acuzat că medicii de familie nu au mai primit integral sumele pentru serviciile oferite pacienţilor de patru luni.