Colegiul Medicilor din România a transmis luni că sursa de finanţare pentru contractele de prestări de servicii medicale nu este asigurată pentru trimestrul IV al acestui an. Această situaţie îi afectează în principal pe medicii de familie şi pe cei din ambulatoriul de specialitate, care au două soluţii pentru semnarea de acte adiţionale cu casele judeţene de asigurări de sănătate, potrivit organismului profesional.
Situaţia a fost semnalată de reprezentanţii medicilor de familie, care s-au adresat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), printr-o adresă semnată de organizaţiile patronale şi profesionale, pentru soluţionarea problemelor legate de contractul de furnizare de servicii în asistenţa medicală primară după 1 iulie 2024.
Adresa semnalează că, "pentru trimestrul IV al anului 2024, nu se prevăd valorile garantate ale punctelor per capita şi pe serviciu medical", solicitând semnarea actelor adiţionale doar pentru trimestrul III, pentru care valoarea acestora este stabilită prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 687/2024.
Colegiul Medicilor consideră că HG nr. 687/2024 a generat ambiguităţi privind perioada prelungirii contractelor şi valoarea garantată a punctelor per capita şi pe serviciu medical pentru ultimul trimestru al acestui an.
"Aceste neclarităţi afectează predictibilitatea şi stabilitatea financiară a furnizorilor şi, implicit, capacitatea acestora de a oferi servicii medicale populaţiei. În acest context, cel puţin trei case de asigurări de sănătate judeţene – Arad, Braşov şi Iaşi – au redactat actele adiţionale exclusiv pentru trimestrul III (1 iulie 2024 - 30 septembrie 2024), perioadă cu alocare bugetară asigurată, conform prevederilor legale", a precizat Colegiul.
Colegiul Medicilor solicită fie prelungirea contractelor de prestări servicii doar pentru perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2024, fie specificarea clară a valorilor garantate a punctelor per capita şi pe serviciu medical, pentru trimestrul IV.
Valorile pentru ultimul trimestru "nu pot fi mai mici decât cele înscrise pentru trimestrul III, în conformitate cu negocierile purtate între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România", mai arată organismul profesional.
PROPUNERI CARE AU STÂRNIT PROTESTE
În 11 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.
Sumele erau semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor a comentat că decizia va avea „consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei”.
CNAS a anunţat, pentru medicina primară, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei în 2024 şi o valoare a punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în scădere de la 12 lei per capita şi 8 lei pe serviciu în 2023.
Astfel, valoarea punctului per capita ar fi scăzut cu 35,8% în medicina de familie de la 1 februarie, iar valoarea pe serviciu – cu 22,5%.
Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se reducea cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.
Colegiul Medicilor a calculat că, dacă propunerea CNAS ar fi intrat în vigoare, finanţarea reală s-ar fi redus cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.
TARIFE MENŢINUTE, DAR NU PENTRU ÎNTREGUL AN
În faţa protestelor medicilor afectaţi de această propunere, CNAS şi Guvernul au renunţat la măsură şi au menţinut tarifele decontate la nivelul din 2023, dar nu pentru întregul an 2024.
O hotărâre de guvern aprobată în şedinţa Executivului din 31 ianuarie 2024 prevede că, „pentru semestrul I al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical se menţine la nivelul valorii valabile în semestrul II 2023”.
Hotărârea de guvern nu a oferit nicio soluţie pentru a doua jumătate a anului, însă nota de fundamentare a actului normativ sugerează indică, fără a da detalii, necesitatea unor măsuri privind “eficientizarea cheltuirii fondurilor”.
„Menţinerea valorii punctului pe serviciu medical la nivelul din semestrul II 2023 este necesară cel puţin până la 30.06.2024, ulterior urmând a fi identificate modalităţi de creştere a fondurilor disponibile asistenţei medicale ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv prin eficientizarea cheltuirii fondurilor pe toate domeniile de asistenţă medicală“, se preciza în nota de fundamentare.
Ulterior, guvernul a menţinut tarifele la acelaşi nivel şi în trimestrul III, însă nu şi în ultimul trimestru al acestui an, pentru care trebuie identificate fonduri suplimentare.