Colegiul Medicilor Stomatologi, după înjumătăţirea fondurilor alocate decontării serviciilor de sănătate orală: Va adânci şi mai mult decalajul dintre România şi restul UE

Colegiul Medicilor Stomatologi, după înjumătăţirea fondurilor alocate decontării serviciilor de sănătate orală: Va adânci şi mai mult decalajul dintre România şi restul UE

În acest an, finanţarea reală propusă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe baza bugetului alocat, se reduce cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie, arată calculele Colegiului Medicilor. Colegiul Medicilor Stomatologi din România a reacţionat vineri la propunerile de alocare ale CNAS, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, "în contextul în care starea precară a sănătăţii orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol". 

Astfel, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad în 2024 cu 50%, ca urmare a legii bugetului de stat pe 2024, precum şi prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate cu 26,7%, de la 4,5 lei la 3,3 lei.

"Colegiul Medicilor Stomatologi din România atrage atenţia asupra faptului că scăderea cu 50% a bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci şi mai mult decalajul dintre România şi Uniunea Europeană, ţară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0,3 vizite per capita, vs. 0,9% vizite, media europeană", a precizat Colegiul, într-un comunicat remis 360medical.ro.

În plus, Colegiul Medicilor Stomatologi subliniază că susţinerea programelor de prevenţie are o importanţa strategică, atât pentru îmbunătăţirea stării sănătăţii orale a românilor, cât şi pentru economisirea fondurilor publice. Astfel, costul tratării afecţiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecţiunilor stomatologice avansate.

Colegiul a solicitat, în 22 decembrie 2023, preşedintelui interimar al CNAS, Cristian Celea, să desemneze un grup de lucru comun care să identifice soluţiile optime prin care sănătatea orală a populaţiei să poată fi îmbunătăţită, însă solicitarea nu a fost îndeplinită.

viewscnt