Comisia Europeană, despre sistemul sanitar din România: Folosirea ineficientă a banilor publici, infrastructura slabă şi lipsa reformelor reduc eficienţa sistemului de sănătate

Comisia Europeană, despre sistemul sanitar din România: Folosirea ineficientă a banilor publici, infrastructura slabă şi lipsa reformelor reduc eficienţa sistemului de sănătate

Sistemul sanitar din România este marcat de folosirea ineficientă a banilor publici, de infrastructura slabă şi de lipsa reformelor, care reduc eficienţa sistemului de sănătate, arată un raport publicat miercuri de Comisia Europeană.

“Sistemul de sănătate se confruntă cu multe provocări. Finanţare insuficientă, utilizarea ineficiantă a fondurilor publice şi lipsa reformelor reduce eficienţa sistemului de sănătate”, se arată în raport.

Comisia Europeană punctează faptul că emigraţia continuă a generat o criză majoră de medici şi de asistenţi medicali în România.

De asemenea, infrastructura de sănătate este precară, iar plăţile informale rămân o sursă de îngrijorare.

“Accesul la serviciile de sănătate pentru persoanele din mediul rural şi pentru grupurile vulnerabile este limitat. Aceşti factori au un impact negativ asupra sănătăţii oamenilor, care rămâne sub media UE, în ciuda unor progrese înregistrate în ultima perioadă”, menţionează raportul.

Comisia Europeană critică autorităţile române şi pentru întârzierea unor programe pentru îngrijire a sănătăţii la nivelul comunităţilor.

“Sectorul de îngrijire a sănătăţii nu este pregătit să facă faţă pe termen lung îmbătrânirii rapide a populaţiei. Există foarte puţine servicii de îngrijire a sănătăţii la domiciliu, concentrate mai ales în zonele cu venituri ridicate”, arată raportul.

“Rata de acoperire şi cheltuielile publice sunt printre cele mai mici din UE, iar accesul la servicii de îngrijire pe termen lung, de reabilitare şi paliative este redus”, subliniază experţii Comisiei Europene.

viewscnt