Sindicaliştii din serviciile de ambulanţă au mai multe solicitări legate atât de creşterea salariilor, cât şi de acoperirea deficitului de angajaţi. Joi, ministrul Sănătăţii a avut o rundă de discuţii cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale ”Ambulanţa” din România (FNSAR) şi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) pe această temă, în care s-au transmis şi promisiuni pentru rezolvarea solicitărilor.
La întâlnirea de lucru au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale “Ambulanţa”, Gheorghe Chiş, prim-vicepreşedintele Federaţiei, Marian Rotaru, secretarul general, Rareş Ghilea şi vicepreşedinţii Gheorghe Brişcaru, Ionel Ianc, Victor Ţepeş.
Principalele solicitări ale sindicatelor sunt acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgenţă şi personalului TESA care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar din serviciile de ambulanţă, precum şi creşterea indemnizaţiei de hrană.
O altă cerere este adoptarea unui act normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă.
"S-au găsit soluţii pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%. Ministerul Sănătăţii a făcut paşi importanţi pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, inclusiv în Serviciile de Ambulanţă urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern", a precizat Ministerul Sănătăţii, la finalul întâlnirii.
Discuţiile au vizat şi proiectul Legii salarizării, înaintat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, pentru funcţiile din Serviciile Publice de Ambulanţă.
Pe această temă va avea loc o întâlnire interministerială între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021.
Ministrul Sănătăţii consideră că este necesară înlocuirea parcului auto învechit cu ambulanţe noi, achiziţionate din fonduri publice.