Spitalul Municipal Urziceni, aflat în subordinea autorităţilor locale, a intrat în centrul atenţiei în ultimele zile după ce o femeie a născut pe stradă, în faţa unităţii medicale, fără a fi consultată sau asistată de persoanlul spitalului. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din judeţul Ialomiţa, structură subordonată Ministerului Sănătăţii şi care ar trebui să cunoască situaţia din toate unităţile sanitare din judeţ, a sesizat abia acum, în urma unui control declanşat după incident, că spitalul din Urziceni nu dispune de personal medical pentru a asigura un act medical corespunzător pentru pacient.
"Deşi spitalul are mai multe secţii în structura organizatorică conform clasificării IV pe nivel de competenţe conform Ordinului 323/2011 şi Ordinului 1408/2010, se constată că există o lipsă masivă de personal medical care să asigure un act medical de calitate, corespunzător pentru pacient", menţionează raportul DSP Ialomiţa, publicat de Ministerul Sănătăţii.
Raportul DSP susţine că, la data controlului, secţia de obstetrică - ginecologie era nefuncţională.
În cazul pacientei care a născut pe stradă, asistată de personalul unei ambulanţe, raportul constată că aceasta s-a prezentat la compartimentul Primiri-Urgenţe, a fost înregistrată în registrul de consultaţii, dar nu a fost consultată de medicul de gardă (cu specialitate de chirurgie generală).
"În Registrul de consultaţii nu apar completate toate rubricile, nefiind menţionată ora de prezentare a pacientei. De asemenea, în Registrul de consultaţii pacienta figurează ca şi diagnosticată cu "sarcina la termen", existând şi parafa medicului de gardă (nu s-a putut identifica motivul lăsării acesteia). Din Nota de relaţie a acestuia reiese faptul că nu a fost anunţat de către asistentă, nu a văzut pacienta, dar parafa se află la dispoziţia cadrelor medii sanitare", se arată în document.
În serviciul de gardă figurau doi medici, două asistente medicale şi o infirmieră, potrivit documentelor consultate de DSP Ialomiţa.
"Din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere reiese faptul că asistenta medicală de gardă încearcă să o împiedice să părăsească incinta CPU, dar fără rezultat, aceasta îndreptându-se către poarta spitalului însoţită de membrii familiei", precizează documentul.
Spitalul din Urziceni are o procedură de transfer al pacienţilor critici către alte spitale de rang superior.
Spitalul Municipal Urziceni a informat, printr-o adresă, serviciul de ambulanţă că nu are linie de gardă pe secţiile obstetrică şi ginecologie, nu are neonatolog, nu are asistente specializate (moaşe), iar după ora 15.00 nu are medic anestezist.
Totuşi, DSP Ialomiţa a constatat că spitalul din Urziceni nu a respectat mai multe prevederi legale în vigoare.
Principala încălcare a reglementărilor este legată de obligaţia personalului din cadrul compartimentului de primiri-urgenţe de a asigura asistenţa medicală de urgenţă pacientului aflat în stare critică.
Astfel, raportul arată că, la prezentarea la spital, în urma efectuării triajului, pacienta din CPU trebuia examinată de medicii de gardă din aceste structuri, care decideau investigaţiile necesare şi medicii de specialitate care urmează să fie chemaţi în vederea acordării consultului de specialitate, dacă se considera necesar.
DSP Ialomiţa a descoperit acum, în urma controlului, că la Spitalul Municipal Urziceni există neconformităţi precum lipsa de personal de specialitate în Compartimentul de neonatologie şi deficit de personal în secţia de Obstetrica-Ginecologie, precum şi neasigurarea unei linii separate de gardă în specialitatea Obstetrică-Ginecologie şi a unui medic anestezist după ora 15,00.
Potrivit raportului, conducerea spitalului nu a respectat condiţiile minime privind organizarea şi dotarea CPU, conform normelor legale in vigoare.
Alte probleme constatate în urma controlului sunt lipsa de personal de specialitate în secţia de pediatrie, neîndeplinirea de către medicul de gardă a oricărei obligaţii prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor în structurile de primiri urgenţe, nerespectarea reglementărilor privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă, neconcordanţă între structura organizatorică aprobată de Ministerul Sănătăţii şi structura funcţională prevăzută în Autorizaţia Sanitară de Funcţionare temporară.
DSP Ialomiţa a amendat cu 4.000 de lei managerul spitalului, suspendat între timp de către primar, pentru nerespectarea condiţiilor minime privind organizarea şi dotarea UPU sau CPU, cu 3.000 de lei medicul de gardă pentru neîndeplinirea oricărei obligaţii prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor în structurile de primiri urgenţe, şi cu 4.000 de lei asistenta medicală pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă.