Inovatorii români în domeniul sănătăţii pot participa la o competiţie în care sunt oferite finanţări de până la 160.000 euro pentru printr-un program european.
În cadrul programului de finanţare pot participa start-up-uri din domeniul sănătăţii, IMM-uri, spitale, universităţi şi institute de cercetare din România şi din alte 18 ţări din regiune.
Finanţările sunt oferite prin noul program SPICE (Iniţiative de Parteneriat Strategic pentru Avantaj Competitiv), care oferă până la 160.000 euro pentru fiecare echipă, sub formă de sprijin pentru dezvoltare, comercializare şi mentorat.
Având ca scop accelerarea intrării pe piaţă a soluţiilor inovatoare din domeniul sănătăţii, SPICE oferă până la 100.000 euro sub formă de servicii personalizate de dezvoltare şi comercializare şi încă 60.000 euro pentru mentorat şi training de specialitate pentru 10 echipe care se califică.
„Prin oferirea de servicii personalizate şi mentorat specializat, SPICE va permite inovatorilor să gestioneze provocările comercializării în sectorul sănătăţii şi să obţină un avantaj competitiv pe piaţă. Scopul nostru este să transformăm soluţiile cu potenţial ridicat în afaceri de succes, care pot prospera pe piaţa europeană competitivă a sănătăţii”, a declarat Alessio Smeraldo, liderul echipei Business Creation din cadrul EIT Health InnoStars, citat într-un comunicat al organismului.
SPICE este un program iniţiat de EIT Health InnoStars, parte a Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.
Programul mobilizează cunoştinţele, expertiza şi capitalul din ecosistemul EIT Health, cea mai mare reţea de inovatori în domeniul sănătăţii din Europa, din care acum pot face parte şi cei care aplică la acest program.
Finanţările EIT Health InnoStars se adresează unor organizaţii eligibile din România şi din alte 18 ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud, în care performanţa în materie de inovare este mai puţin dezvoltată decât în Europa de Vest şi de Nord.
Solicitanţii eligibili (start-up-uri, universităţi, spitale, IMM-uri sau instituţii de cercetare) trebuie să ofere soluţii inovatoare în domeniul sănătăţii care au ajuns cel puţin la Nivelul 6 de Pregătire Tehnologică (TRL 6), ceea ce înseamnă că soluţiile lor se află cel puţin în stadiul de prototip şi au fost demonstrate într-un mediu relevant.
Acesta este considerat un pas crucial pentru companiile pregătite să depăşească etapa de dezvoltare iniţială şi să avanseze spre implementare în practica medicală şi comercializare.
România are deja unele poveşti de succes precum dotLUMEN, un start-up accelerat de EIT Health, şi se poziţionează drept o pepinieră a inovaţiei în domeniul sănătăţii, iar programul SPICE oferă o oportunitate unică pentru inovatorii români de a se conecta cu o reţea europeană mai amplă, având, în acelaşi timp, acces la resurse valoroase, menţionează EIT Health InnoStars.
Apelul pentru depunerea candidaturilor este deschis acum şi se va încheia pe 31 octombrie 2024. Programul SPICE va începe la sfârşitul anului 2024 şi va dura un an întreg, oferind sprijin continuu pentru a ajuta echipele să îşi rafineze şi să îşi dezvolte pe scară largă inovaţiile din domeniul sănătăţii.