Orice persoană din România, chiar şi fără asigurare de sănătate, are acces gratuit la testare şi tratament pentru hepatite virale şi HIV, prevede legislaţia în vigoare. Cu toate acestea, rata reală de testare este scăzută, iar una dintre soluţiile pentru a creşte rata de depistare ar fi alocarea unui fond special în vederea testării pentru hepatită B, C şi HIV, potrivit preşedintelui Comisiei pentru Sănătate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
"Medicii de familie au posibilitatea să testeze pentru hepatită B şi hepatită C şi mi-aş dori ca acest lucru să fie făcut în mod susţinut şi ca fiecare medic de familie să îşi propună ca, într-un termen de doi ani, maxim trei ani de zile, toate persoanele de pe liste să fie testate. Pentru asta însă au şi ei nevoie de un ajutor. Şi ajutorul ar trebui să vină de la CNAS sau de la Ministerul Sănătăţii prin alocarea unui fond special pentru testarea pentru hepatită B, C şi, nu în ultimul rând, şi pentru HIV", a afirmat prof. Streinu-Cercel, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, citat de Agerpres.
"Aceste trei virusuri au la îndemână terapii cât se poate de eficiente. Pentru virusul hepatitic C avem terapii (...) care îndepărtează virusul din organism. Pentru virusul hepatitic B în ultima vreme s-a obţinut vindecarea funcţională, ceea ce este un lucru deosebit de important. Pentru HIV avem modalitatea de a face pacientul nedetectabil şi, ca atare, netransmisibil", a completat medicul.
România a fost prima ţară din lume care a asigurat accesul neîngrădit la terapie antiretrovirală pacienţilor cu HIV, în 2001. "Dacă s-a putut în 2001, nu văd de ce nu s-ar putea face în 2023 - 2024", a spus senatorul.
Prof. Adrian Streinu-Cercel consideră că aceste virusuri ar trebui să reprezinte un întreg în cadrul unui program naţional de sănătate publică, deoarece afectează pe toată lumea direct sau indirect.
Din 2022, persoanele din România fără asigurare de sănătate au acces gratuit la testare şi tratament pentru hepatite virale şi HIV.
Prevederea este inclusă într-o lege pentru aprobarea unei ordonanţe a Guvernului, care a inclus mai multe modificări votate în Parlament. Legea a fost promulgată de preşedinte în noiembrie 2022.
Forma adoptată în Parlament şi trimisă spre promulgare a inclus unele amendamente noi, precum asigurarea gratuită a testării şi tratamentului pentru hepatitele virale şi HIV.
“Persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca şi persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naţionale de sănătate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, prevede un amendament introdus în forul legislativ.
Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale trebuie asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Actul normativ a modificat pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu au asigurare de sănătate, prin completarea legii nr. 95/2006.