Negocierile între reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi cei ai medicilor nemulţumiţi de scăderea finanţării pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate s-a încheiat cu o soluţie de compromis în 18 ianuarie: menţinerea tarifelor decontate la nivelul actual până la jumătatea acestui an. Ulterior, asociaţiile reprezentative naţional ale medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriul de specialitate au transmis că soluţia reprezintă “un armistiţiu temporar, nu o rezolvare”. Miercuri, Guvernul a aprobat un act normativ care menţine tarifele decontate pentru medicii de familie şi din ambulatoriu la nivelul actual în semestrul I al acestui an, însă nu prevede nicio soluţie pentru a doua jumătate a anului.
Premierul a anunţat, la începutul şedinţei Executivului, că modificările convenite prin acordul din 18 ianuarie vor fi adoptate.
"Menţinem, astfel, valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât şi în cazul serviciilor de asistenţă medicală primară şi ambulatorie de specialitate", a spus Marcel Ciolacu.
"În perioada următoare, voi continua discuţiile cu sindicatele din Sănătate, astfel încât să ajungem la o înţelegere echitabilă pentru acest domeniu", a completat prim-ministrul.
CE PREVEDE ACTUL NORMATIV APROBAT DE GUVERN
Prevederile sunt incluse într-o hotărâre de guvern aprobată în şedinţa Executivului de miercuri.
Actul normativ prevede că, "pentru semestrul I al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical se menţine la nivelul valorii valabile în semestrul II 2023".
Hotărârea aprobată de guvern nu oferă nicio soluţie pentru a doua jumătate a anului, însă nota de fundamentare a actului normativ sugerează indică, fără a da detalii, necesitatea unor măsuri privind "eficientizarea cheltuirii fondurilor".
"Menţinerea valorii punctului pe serviciu medical la nivelul din semestrul II 2023 este necesară cel puţin până la 30.06.2024, ulterior urmând a fi identificate modalităţi de creştere a fondurilor disponibile asistenţei medicale ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv prin eficientizarea cheltuirii fondurilor pe toate domeniile de asistenţă medicală", se arată în nota de fundamentare.
O altă măsură inclusă în actul normativ este eliminarea regularizării la 11 luni în 2024, prin care suma rămasă neconsumată în bugetul FNUASS alocată asistenţei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţi clinice se repartizează proporţional cu consultaţiile realizate pe parcursul anului, care depăşesc programul de lucru, pentru o mai bună gestionare a fondurilor.
PROPUNERILE CARE AU STÂRNIT PROTESTE
În 11 ianuarie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024.
Sumele erau semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor a comentat că decizia va avea “consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei”.
CNAS a anunţat, pentru medicina primară, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei în 2024 şi o valoare a punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în scădere de la 12 lei per capita şi 8 lei pe serviciu în 2023.
Astfel, valoarea punctului per capita ar fi scăzut cu 35,8% în medicina de familie de la 1 februarie, iar valoarea pe serviciu – cu 22,5%.
Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se reducea cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.
Colegiul Medicilor a calculat că, dacă propunerea CNAS ar fi intrat în vigoare, finanţarea reală s-ar fi redus cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.