Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România. Guvernul a făcut un prim pas pentru rezolvarea problemei, alocând fonduri către sectorul de Sănătate în 20 octombrie şi în 9 noiembrie, însă sumele nu au fost suficiente. Joi, Guvernul decide, în şedinţa săptămânală, o nouă alocare de fonduri către Ministerul Sănătăţii, sumele fiind transferate pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru luna decembrie.
Astfel, Guvernul are pe agenda şedinţei de joi un act normativ (hotărâre de guvern) prin care va fi majorat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 3,5 miliarde lei din fondul de rezervă al Executivului.
“Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul 2023 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, atât la credite de angajament, cât şi credite bugetare, cu suma de 3.500.000 mii lei (...), pentru acoperirea cheltuielilor necesare cu materiale şi prestări de servicii cu caracter medical în luna decembrie 2023”, prevede proiectul de act normativ.
Autorii proiectului argumentează, în nota de fundamentare, că în perioada ianuarie - octombrie 2023 au fost realizate plăţi în sumă de 36,37 miliarde lei, care reprezintă 95,3% din totalul creditelor bugetare aprobate pentru anul 2023.
Creditele bugetare rămase disponibile până la finalul acestui an, în valoare de 3,5 miliarde lei, vor fi utilizate în totalitate în luna noiembrie 2023, asigurând parţial obligaţiile cu termen de plată în această lună.
"Rezultă că pentru luna decembrie 2023 nu există prevedere bugetară disponibilă care să asigure continuitate în acordarea şi decontarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale, inclusiv a celor utilizate in cadrul programelor nationale de sanatate curative şi a medicamentelor care fac obiectul contractelor cost volum/cost volum rezultat acordate pacienţilor", menţionează nota de fundamentare.
Noua alocare, de 3,5 miliarde lei, este necesară "pentru eliminarea blocajului financiar creat prin imposibilitatea decontării serviciilor medicale, a medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale, inclusiv a celor utilizate in cadrul programelor naţionale de sănătate curative si a medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum şi cost- volum - rezultat acordate pacienţilor, şi pentru asigurarea continuităţii în acordarea asistenţei medicale", avertizează autorii proiectului.
Lipsa alocării de noi fonduri ar conduce la "imposibilitatea acordării către pacienţi a serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare şi dispozitivelor medicale", în condiţiile în care sumele suplimentare trebuie să fie cuprinse în contractele încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii, pentru a asigura continuitate în acordarea acestora, mai arată nota de fundamentare.
CRIZĂ BUGETARĂ MAJORĂ ÎN SĂNĂTATE
Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.
Preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lăpădatu, a oferit mai multe detalii despre situaţia pacienţilor rămaşi fără tratament, caracterizând situaţia ca fiind un “coşmar”.
Miercuri, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a dezvăluit că există plăţi restante şi către furnizorii privaţi de servicii de sănătate, care ar putea fi nevoiţi să întrerupă serviciile decontate de stat.