Guvernul deblochează 7.600 de posturi în spitalele publice, din care 2.500 de medic. Sindicatele vorbesc de un deficit de 30.000 de posturi în sistemul sanitar public

Guvernul deblochează 7.600 de posturi în spitalele publice, din care 2.500 de medic. Sindicatele vorbesc de un deficit de 30.000 de posturi în sistemul sanitar public

Criza de personal din spitalele publice din România este un subiect discutat intens în ultima perioadă, La nivel naţional există câteva mii de posturi vacante de medici şi asistenţi medicali, din care aproximativ 900 de posturi de medici vacante doar în sistemul medical public din Bucureşti. Deşi Guvernul a promis deblocarea posturilor vacante din sectorul sanitar public, cifrele anunţate după şedinţa de joi a Executivului de ministrul Sănătăţii sunt mult mai mici decât cele aşteptate.

Astfel, deciziile luate joi de guvern au deblocat circa 7.600 de posturi în sistemul medical public, din care în jur de 2.500 pentru medici, în condiţiile în care ministrul Sănătăţii vorbea chiar săptămâna trecută că trebuie găsită o soluţie pentru angajarea a circa 4.500 de tineri medici care au terminat rezidenţiatul la finalul anului trecut.

Totuşi, ministrul Sănătăţii a nuanţat declaraţia, afirmând acum că numărul de 4.500 include şi farmaciştii şi medicii stomatologi, astfel că numărul efectiv de medici care au terminat rezidenţiatul şi au nevoie de posturi în spitale este mai mic.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Guvernul a adoptat cele două memorandumuri propuse de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie privind deblocarea unor posturi din sistemul public sanitar.

"În total, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi. (...) În total, peste 2.500 de posturi de medic în spitalele din România", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul a precizat că toate posturile de medic vacante transmise de către spitalele publice au fost deblocate prin decizia guvernului, în timp ce la asistenţii medicali au fost deblocate doar jumătate din posturile vacante.

"Au fost deblocate în totalitate posturile de medic, jumătate din posturile de asistent medical şi 30% din [posturile pentru] alt personal care ajută la buna realizare a actului medical", a spus Alexandru Rafila.

"Vom rămâne în contact cu unităţile sanitare şi, pe măsură ce vor exista cereri (...), vom solicita, prin alt memorandum, altă deblocare de posturi pentru asistenţi medicali şi pentru personal medical auxiliar, cu o menţiune (,,,), şi anume ca aceste concursuri să se organizeze cât mai repede pentru posturile deja aprobate", a completat ministrul.

De asemenea, 365 de posturi au fost deblocate la serviciile de ambulanţă, care urmează să fie ocupate prin concurs, potrivit ministrului.

Ministrul le solicită unităţilor sanitare care au solicitat deblocarea posturilor "să demareze imediat aceste proceduri, odată cu aprobarea memorandumului". "Nu trebuie să aşteptăm 6 luni ca să scoată posturile la concurs", a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

O altă decizie permite organizarea de concursuri pentru posturile care devin vacante pe parcursul anului în sistemul sanitar (prin pensionare, demisie etc) de către unităţile sanitare fără a mai fi nevoie de deblocarea lor prin memorandum de către guvern.

"Persoanele care se pensionează, pleacă din sistem şamd eliberează posturi care se pot scoate imediat la concurs de către conducerea fiecărei unităţi sanitare", a precizat ministrul Sănătăţii.

Nu este încă clar care este dimensiunea crizei de personal medical din sistemul sanitar public. Liderii federaţiei sindicale Sanitas vorbesc de un deficit de circa 30.000 de posturi în sistemul sanitar public din România, în timp ce documentele discutate de guvern, pe baza solicitărilor centralizate de la unităţile medicale din ţară, indică un număr mult mai mic.

CURTEA DE CONTURI: DOAR 17% DIN POSTURILE LIBERE DIN SPITALE, SCOASE LA CONCURS

O altă problemă este faptul că, deşi mult timp nu au existat restricţii pentru ocuparea posturilor vacante din spitale, managerii acestora nu le scoteau la concurs, potrivit unui raport al Curţii de Conturi publicat în februarie 2023, care a prezentat situaţia numărului de posturi vacante şi al celor scoase la concurs în cel 58 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii în perioada 2014-2021.

În perioada menţionată, numărul de posturi vacante a fost de 1.428, în medie, iar numărul posturilor scoase la concurs de doar 248, “ceea ce rezultă că, în perioada analizată, au fost scoase la concurs 17% din posturile vacante”.

“Astfel concluzionăm că, în medie, 83% din posturile vacante nu au fost scoase la concurs. Dacă ne raportăm la numărul de posturi ocupate prin concurs din cele scoase la concurs (rata de promovabilitate), rezultă că au fost ocupate, în medie, 80% din posturile scoase la concurs”, se menţiona în raportul.

viewscnt