Guvernul a discutat în primă lectură, în şedinţa săptămânală de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) "privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul sanitar, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară", negociat în prealabil doar cu una dintre cele două mari federaţii sindicale din sectorul public de Sănătate - Sanitas. Prevederile actului normativ rămân încă un mister, în condiţiile în care documentul nu este publicat pe pagina Secretariatului General al Guvernului, aşa cum este cazul celorlalte acte normative dezbătute. Mai mult, federaţia Sanitas, care se laudă că a “negociat exclusiv” proiectul de ordonanţă cu Ministerul Sănătăţii, refuză să dezvăluie prevederile sale "din respect pentru partenerii finali de negociere” - prim-ministrul Marcel Ciolacu “şi echipa sa”. În acelaşi timp, cealaltă mare federaţie sindicală din Sănătate, Solidaritatea Sanitară, care nu a fost invitată la negocieri, este în plină campanie de proteste de stradă.
Proiectul de act normativ figurează pe agenda şedinţei de guvern, fapt confirmat şi de premierul Marcel Ciolacu în debutul şedinţei, fără a oferi detalii privind procentul de creştere a salariilor şi de data de aplicare.
"Discutăm astăzi, în primă lectură, grilele de salarizare construite (...) împreună cu sindicatele din domeniul sanitar şi aş dori să le mulţumesc foarte mult liderilor sindicali care s-au implicat în acest demers. Vorbim despre salariile personalului medical şi auxiliar", a afirmat Marcel Ciolacu.
"Plecăm de la un principiu clar, de a-i plăti corect pe cei care muncesc non-stop în marile spitale ale ţării şi ţin, practic, în spate întreg sistemul sanitar al României", a adăugat premierul.
Actul normativ a fost anunţat vineri de Sanitas, care s-a lăudat că a “negociat exclusiv” un proiect de ordonanţă, însă a precizat că nu îl face public din respect pentru reprezentanţii guvernului.
“Mai mult decât atât, nu l-am făcut public pentru că urmează negocierea finală cu premierul Marcel Ciolacu, negociere în cadrul căreia se va stabili forma finală a ordonanţei care prevede creşterile salariale ale angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială”, susţinea Sanitas, într-o postare pe Facebook.
În replică, Solidaritatea Sanitară a transmis, tot vineri, că “oferta de creştere (doar) a salariilor de bază cu 15% este insuficientă” şi a acuzat guvernul de abuz de putere, deoarece a ales să negocieze doar cu una dintre federaţiile sindicale (Sanitas).
“Reprezentativitatea organizaţiilor sindicale oferă acelaşi tip de legitimitate şi protecţie a drepturilor sindicatelor precum oferă alegerile pentru politicienii ajunşi la putere. Atunci când politicienii au preferinţe sindicale le pot manifesta doar în cadrul legal. Cadrul legal nu dă posibilitatea guvernanţilor de a exclude de la negocieri o federaţie sindicală, în mod direct sau implicit”, a transmis Solidaritatea Sindicală.
“Atunci când guvernanţii aleg să nu respecte dreptul la negocieri al unei federaţii sindicale reprezentative, ei sunt în situaţia de abuz de putere”, mai menţiona federaţia.
Potrivit calendarului de proteste anunţat de Solidaritatea Sindicală, joi, 29 februarie, vor fi organizate proteste în curţile spitalelor, între orele 12:00 şi 12:30.