Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat sunt mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapii noi, în condiţii de sustenabilitate financiară pentru stat. Pentru acest an, bugetul acestor programe este de 4,3 miliarde lei, la fel ca în anii trecuţi, însă suma este deja insuficientă. Astfel, atât anul trecut, cât şi în acest an există întârzieri în procesele de renegociere sau negociere nouă a contractelor cost-volum sau chiar blocarea începerii negocierilor. Situaţia a fost prezentată joi la o conferinţă organizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit asociaţiei, anul trecut nu s-au putut renegocia 16 contracte, a căror valabilitate expira în septembrie - decembrie 2023, şi nu s-au putut iniţia negocieri pentru medicamente cu decizie de includere condiţionată emisă în perioada august 2022 - decembrie 2023.
"În 2024, din cele 81 de contracte cost-volum care trebuie renegociate, la sfârşitul lui aprilie se finalizaseră 43; nu mai există buget nici pentru renegocierea celor 38 rămase, nici pentru iniţierea de noi negocieri", se arată într-o prezentare a ARPIM.
Dr. Ioana Bianchi, director pentru Relaţii Externe în cadrul asociaţiei, a precizat că prin aceste contracte sunt compensate peste 50 de medicamente, inclusiv indicaţii terapeutice noi ale unor medicamente, majoritatea pentru boli oncologice, boli rare sau cardiovasculare.
"Finanţarea deficitară afectează atât numărul de medicamente disponibile, dar şi numărul de medicamente din aceste contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat, care reprezintă un mecanism eficient atât pentru pacienţi, cât şi pentru stat", a spus dr. Bianchi.
În urmă cu o lună, ARPIM a avertizat că subfinanţarea sănătăţii este semnificativă în privinţa accesului pacienţilor la medicamente. Astfel, în contractele cost-volum, numărul pacienţilor incluşi în programele de tratament este blocat.
„Anul trecut nu am avut rectificări bugetare, ceea ce a îngheţat dezvoltarea contractelor cost-volum şi accesul pacienţilor la medicamente prin aceste contracte. Anul acesta perspectiva este identică. Nu putem creşte numărul pacienţilor, pentru că sumele sunt îngheţate, iar perspectiva pentru a doua jumătate a anului este că vor fi în continuare îngheţate şi blocate contractele. Perspectiva este incertă”, a precizat Dan Zaharescu.
CONTRACTE COST-VOLUM DE 4,3 MILIARDE LEI
Bugetul pe 2024 prevede o limită de 4,3 miliarde lei pentru contractele cost-volum, la fel ca în anii anteriori.
“În anul 2024 se autorizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să negocieze şi să încheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat în limita sumei de 4.300.000.000 lei”, prevede legea de aprobare a bugetului.
Contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat reprezintă mecanisme care au ca scop creşterea accesului populaţiei la terapie, în condiţii de eficienţă, sustenabilitate financiară şi de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.
Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unităţi, pentru un număr determinat de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp, în condiţii specifice, precum şi contractele în care deţinătorul autorizaţiei se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preţ negociat, pentru o anumită categorie de pacienţi, pe o anumită perioadă de timp.