Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentru medicamente şi spitale

Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentru medicamente şi spitale

Problemele de finanţare ale sistemului public de sănătate au fost semnalate de asociaţiile de pacienţi în ultima lună, inclusiv lipsa de medicamente acordate prin programele naţionale de sănătate. Ministerul Sănătăţii a anunţat de mai multe ori măsuri pentru rezolvarea acestora, însă problemele persistă în continuare. Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că problema ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare, prin alocarea unor fonduri din fondul de rezervă al guvernului. 

Premierul susţine că a discutat în acest sens cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Sănătăţii.

„Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat vina pe conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru întârzierea unui act normativ menit să mărească finanţarea spitalelor publice.

Potrivit ministrului, un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) nu poate fi aprobat de Guvern din cauza observaţiilor transmise de conducerea CNAS.

Săptămâna trecută, guvernul a aprobat un memorandum pentru suplimentarea bugetului CNAS cu 2,5 miliarde de lei pentru decontarea medicamentelor şi serviciilor medicale.

De altfel, situaţia finanţării sistemului public de sănătate şi a programelor naţionale de sănătate a făcut obiectul unei întâlniri între conducerea Ministerului Sănătăţii şi asociaţiile de pacienţi.

DE CE S-AU BLOCAT PROGRAMELE DE SĂNĂTATE

Potrivit asociaţiilor de pacienţi, lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.

“Programele naţionale de sănătate au rămas fără finanţare, iar pacienţii români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naţionale au rămas fără bani. Pacienţii cronici sunt trimişi acasă fără tratament şi fără nicio altă soluţie. Vieţile românilor se sting şi nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, avertizau asociaţiile de pacienţi, în 19 septembrie.

Asociaţiile au solicitat Guvernului să ia măsuri urgente şi să deblocheze banii necesari sistemului medical, iar CNAS să publice urgent care este suma necesară, până la sfârşitul anului 2023, pentru derularea programelor naţionale.

Mesajul a fost transmis de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

CNAS nu a transmis până acum care este suma necesară pentru derularea programelor naţionale până la sfârşitul anului 2023.

Anterior, mai multe asociaţii de pacienţi au cerut Guvernului eliminarea scutirilor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), o măsură care ar putea aduce anual circa 1 miliard de euro în plus la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România.

În acest an, situaţia FNUASS s-a agravat, în condiţiile în care cheltuielile au crescut mai repede decât veniturile în primele 7 luni, iar guvernul a redus subvenţiile către fond, în condiţiile crizei bugetare.

Astfel, în primele 7 luni din 2023, fondul a înregistrat venituri totale de 31,34 miliarde lei (11,1 miliarde euro), în creştere cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când încasările au fost de 29,23 miliarde lei.

În schimb, cheltuielile au fost de 35,05 miliarde de lei, mai mari cu 8,2% faţă de nivelul din primele şapte luni din 2022.

În 2022, bugetul total al FNUASS a fost de 55 miliarde lei (circa 11 miliarde euro), iar scutirile au însemnat încasări mai mici cu 4,8 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro).

viewscnt