În ultimii doi ani, oficialii din Ministerul Sănătăţii au anunţat de mai multe ori că sistemul de Sănătate din România va fi digitalizat din fonduri disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Astfel, prin PNRR se pot finanţa proiecte de circa 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor şi a instituţiilor din subordinea Ministerului Sănătăţii. La începutul anului 2024, niciun contract nu a fost semnat pentru digitalizare din fonduri PNRR, iar în cazul spitalelor nu au fost nici măcar selectate proiectele ce urmează să fie finanţate.
Marţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat "500 de milioane de lei aprobate pentru digitalizarea sistemului medical din România", deşi suma a fost anunţată de mai multe ori, singura diferenţă fiind moneda (lei, în loc de euro).
Noutatea este că, în 6 februarie, Ministerul Sănătăţii a anunţat proiectele care vor fi finanţate pe componenta "Digitalizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii" din PNRR.
Astfel, au fost selectate proiecte pentru digitalizarea a 41 de direcţii de sănătate publică (DSP), 37 de servicii de ambulanţă, 5 institute de medicină legală, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), Agenţiei Naţionale de Transplant, Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină, Oficiului Central de Stocare pentru Situaţii Speciale, Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate, Institutului Naţional de Medicină Sportivă şi Ministerului Sănătăţii.
În cazul Ministerului Sănătăţii vor fi finanţate 2 proiecte: unul pentru "transformarea digitală" a ministerului şi un altul pentru modernizarea sistemului electronic de raportare al stocului de medicamente (SER).
Nu este clar ce impact vor avea aceste proiecte şi dacă implementarea tuturor acestor proiecte de digitalizare este una coordonată.
DIGITALIZAREA SPITALELOR: NU S-A ANUNŢAT LISTA PROIECTELOR FINANŢATE
A doua componentă de digitalizare in PNRR vizează investiţii în sistemele informatice şi în infrastructura digitală a unităţilor sanitare publice.
Pe această componentă, procesul este în mare întârziere, fiind anunţată până acum doar lista obiectivelor de investiţii eligibile, care cuprinde 308 de proiecte.
Proiectele depuse de spitalele publice sunt foarte diverse, de la ţinte mai ambiţioase, precum "eficientizarea serviciilor medicale prin analiza automată cu ajutorul IA" (depus de Institutul Oncologic Cluj), până la obiective mai modeste, precum digitalizarea activităţii (Spitalul de Psihiatrie Tulgheş).
Cele mai multe spitale au depus proiecte pentru investiţii în sistemele informatice sau modernizarea acestora, sugerând simple achiziţii de calculatoare şi sisteme IT.
După anunţarea listei proiectelor selectate, care trebuie să se încadreze în valoarea finanţată prin PNRR, urmează semnarea contractelor şi demararea efectivă a proiectelor, care trebuie să se încheie cel mai târziu în 2026.