Judeţul Bistriţa-Năsăud s-ar putea confrunta cu o criză de medici de familie în următorii 5-6 ani, în condiţiile în care "o întreagă generaţie" va împlini vârsta de pensionare, potrivit directorului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.
Declaraţia a fost făcută la deschiderea oficială a conferinţei judeţene "Zilele Medicale Bistriţene - ediţia a IX-a", organizată la Bistriţa de filiala judeţeană a Colegiului Medicilor.
"Este o problemă, în alte judeţe deja este o problemă care este greu de rezolvat, la noi se mai poate rezolva, dar pe termen scurt, 5-6 ani. Există o întreagă generaţie de medici de familie care vor ieşi la pensie şi nu vine nimic în loc ", a afirmat Camelia Ilişuan, citată de Agerpres.
“Numai prin colaborarea autorităţilor cu Colegiul Medicilor, cu Asociaţia medicilor de familie se pot găsi căi de a stimula viitorii studenţi sau chiar actualii studenţi din facultăţile de medicină să îmbrăţişeze această specialitate şi să îi aducem şi la noi acasă”, a completat ea.
Directorul CJAS a sugerat inclusiv o colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, în vederea familiarizării elevilor din clasele terminale de liceu care doresc să urmeze Medicina cu meseria de medic de familie.
Circa 40 de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud ar urma să atingă vârsta de pensionare peste 5-6 ani, ceea ce reprezintă peste un sfert din numărul total.
Totuşi, medicii de familie pot continua să profeseze până la vârsta de 67 de ani. O lege care a intrat în vigoare la începutul acestui an a majorat vârsta de pensionare a medicilor de la 65 la 67 de ani, însă doar la cerere.