Măsurile Ministerului Sănătăţii pentru limitarea epidemiei de rujeolă

Măsurile Ministerului Sănătăţii pentru limitarea epidemiei de rujeolă

Marţi seară, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, motivând decizia prin creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă şi prin numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi. Astfel, în România s-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri de rujeolă, în 29 de judeţe, în principal din cauza ratelor mici de vaccinare. Un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 4.128/2023) publicat în Monitorul Oficial detaliază măsurile avute în vedere pentru limitarea răspândirii epidemiei. 

MĂSURILE AVUTE ÎN VEDERE

Ordinul prevede trei măsuri principale pentru limitarea răspândirii epidemiei de rujeolă:

  • derularea unei campanii de vaccinare ROR a copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni. Doza suplimentară administrată înaintea vârstei de 12 luni se consideră ca „doza 0” şi nu se ia în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.
  • recuperarea de urgenţă la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 1 şi 4 ani nevaccinaţi.
  • recuperarea de urgenţă la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 5 şi 14 ani nevaccinaţi sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR.

Pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani, schema de vaccinare va fi continuată în integralitate conform calendarului de vaccinare prevăzut în Programul naţional de vaccinare, cu păstrarea unui interval de minimum 28 de zile faţă de ultima doză administrată.

Pentru copiii nevaccinaţi cu rujeolă în antecedente, ministerul recomandă vaccinarea cu o doză de vaccin ROR în vederea protejării împotriva rubeolei şi infecţiei urliene, doză administrată la interval de 1 lună după vindecare, după caz.

Medicii de familie au principalul rol în implementarea măsurilor, urmând să catagrafieze toţi copiilor eligibili la vaccinare şi să-i informeze pe părinţi privind necesitatea vaccinării copiilor eligibili împotriva rujeolei, în regim de urgenţă.

Tot medicii de familie urmează să realizeze vaccinarea cu vaccin ROR, în conformitate cu prevederile Instrucţiunii privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenţei medicale primare.

Pentru copiii eligibili la vaccinarea cu alte tipuri de vaccinuri şi care trebuie vaccinaţi cu ROR. se poate realiza fie administrarea concomitentă a acestor vaccinuri, fie administrarea separată, acordându-se prioritate vaccinării cu ROR, menţionează ordinul.

După vaccinare, medicii de familie trebuie să monitorizeze apariţia unor eventuale reacţii adverse postvaccinare indezirabile şi să le raporteze.

Ordinul prevede, de asemenea, că direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene trebuie să realizeze campanii de informare pentru populaţia generală privind riscurile asociate îmbolnăvirii prin rujeolă şi necesitatea vaccinării copiilor şi să evalueze necesarul de vaccin ROR la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi să repartizeze doze de vaccin în cantităţi corespunzătoare.

CE A ANUNŢAT MINISTRUL SĂNĂTĂŢII

Miercuri dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că va fi demarată o campanie de informare privind vaccinarea prin intermediul mass media, al DSP-urilor şi al medicilor de familie, care vor chema părinţii cu copii la vaccinare.

"Noi avem această responsabilitate - să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi, să introducem această doză suplimentară, este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată, nu numai în România, când apare o astfel de situaţie. ", a afirmat Alexandru Rafila. citat de Agerpres.

"Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass media, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie care vor chema toţi aceşti părinţi cu copiii la vaccinare. Sigur, nu putem să avem un succes de 100%, dar faptul că facem acest lucru este pe de o parte important şi, în plus, se administrează o altă doză mai devreme la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 ani", a susţinut ministrul.

PLANURI VECHI

Protecţia împotriva rujeolei se realizează în principal prin creşterea imunizării cu vaccin combinat rujeolă-oreion-rujeolă (ROR).

Însă Ministerul Sănătăţii a precizat marţi că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de doar 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Nivelul recomandat de acoperire vaccinală este de cel puţin 95%.

De altfel, Ministerul Sănătăţii a anunţat în august 2022 îşi propune să elimine rujeola şi rubeola din România în următorul deceniu, în principal prin creşterea imunizării cu vaccin combinat ROR.

viewscnt