Medicii de familie vor da în judecată casele de asigurări de sănătate pentru a recupera restanţele acumulate pentru serviciile oferite pacienţilor

Medicii de familie vor da în judecată casele de asigurări de sănătate pentru a recupera restanţele acumulate pentru serviciile oferite pacienţilor

Sistemul public de sănătate se confruntă cu o criză de finanţare în acest an, primele semnale în acest sens fiind transmise în septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au acuzat că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România. Printre cei afectaţi de criză se numără şi medicii de familie, care acuză că de patru luni nu au mai primit integral sumele pentru serviciile oferite pacienţilor. Reprezentanţii medicilor de familie avertizează că se vor adresa instanţei pentru a recupera sumele restante şi dobânzile penalizatoare prevăzute de legislaţie.  

În ultimele patru luni, cele aproximativ 10.000 de cabinete de medicină de familie au primit banii cu întârziere sau au primit doar o parte din bani, ceea ce provoacă dificultăţi în funcţionare şi incertitudini privind respectarea prevederilor contractuale, a precizat marţi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).

Potrivit SNMF, în luna noiembrie, facturile au fost achitate doar în proporţie de 60%.

"Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea Caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini, între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie", arată SNMF.

Societatea a solicitat Guvernului, Ministerului Finanţelor, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să facă demersurile necesare pentru a achita restanţele caselor de asigurări de sănătate către cabinetele de medicină de familie.

Dacă problema nu este rezolvată, cabinetele de medicină de familie vor solicita în instanţă plata sumelor restante, împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale, potrivit SNFM.

Organizaţia solicită şi implementarea unui sistem informatic care să funcţioneze fără sincope şi blocaje zilnice, precum în prezent. Sistemul actual periclitează munca profesioniştilor din sistem şi să îngrădeşte accesul asiguraţilor la servicii medicale, acuză SNFM.

În prezent, din cauza funcţionării deficitare a sistemului informatic pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale de către CNAS, asiguraţii nu îşi pot dovedi calitatea de asigurat şi nu pot beneficia de drepturile lor, menţionează societatea.

Sumele restante datorate de către casele de asigurări de sănătate reprezintă venit al cabinetelor, din care se acoperă costurile de funcţionare ale cabinetelor, care includ salariile personalului, costurile de contabilitate, personalul de întreţinere, impozitele, costurile cu utilităţile, chiriile, ratele către bănci sau materialele de curăţenie.

viewscnt