La peste opt ani de la tragedia de la Colectiv, România nu are încă niciun centru modern pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri severe, la standarde internaţionale. Totuşi, există un proiect de a realiza trei mari centre pentru mari arşi, la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, finanţate de Banca Mondială. Acesta este, însă, în mare întârziere, deoarece centrele ar fi trebuit finalizate cel târziu în 2024, iar construcţia ar urma să dureze circa doi ani, potrivit estimărilor. Marţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a emis ordinul de începere a lucrărilor (OIL) pentru construcţia Centrului de Mari Arşi din Târgu Mureş, cel mai întârziat dintre cele trei.
Noua clădire va avea 7 niveluri şi va cuprinde 5 paturi pentru pacienţi critici, 10 paturi pentru terapie intermediară şi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă, secţie ATI cu 57 de paturi, precum 25 de săli de operaţii distribuite pe două etaje.
Proiectul este finanţat de Banca Mondială, valoarea totală a investiţiei fiind de 322,6 milioane lei (circa 65 milioane euro).
Pentru centrele din Timişoara şi Bucureşti, procedurile sunt cele mai avansate (contracte semnate, lucrări demarate în iunie, respectiv septembrie 2023), în timp ce la centrul din Târgu Mureş construcţia efectivă nu a demarat încă.
Dacă nu apar întârzieri în faza de construcţie, centrele din Timişoara şi Bucureşti ar trebui finalizate în a doua jumătate a anului 2025, deoarece termenele de finalizare sunt de 26 de luni pentru ambele proiecte.
În cazul Centrului de Mari Arşi de la Târgu-Mureş, finalizarea lucrărilor este programată în 2026.
ISTORIA PROIECTULUI
Acordurile de finanţare cu Banca Mondială pentru construcţia celor trei noi centre pentru arşi au fost semnate în 2014, iar termenul de finalizare pentru activităţile finanţate era de 31 decembrie 2024.
Deoarece toate cele trei proiecte sunt în întârziere, iar finalizarea lor până la finalul acestui an este exclusă, aşa cum se preciza în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă (OUG) aprobate în luna martie 2023 de Executiv, acesta a prelungit construcţia lor până în 2025, asigurând cadrul legal pentru a permite utilizarea banilor de la Banca Mondială.
Proiectul prevede că finanţarea activităţilor cuprinse în cadrul acordurilor de împrumut cu Banca Mondială va fi asigurată inclusiv după finalizarea perioadei de implementare ale acordurilor de împrumut (31 decembrie 2024), din sume alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat.
Costul total al celor trei centre este estimat la 223 milioane euro, pe baza preţurilor materialelor de construcţii din decembrie 2022.