Ministrul Sănătăţii, criticat din coaliţia de guvernare: "Această fugă perpetuă de responsabilitate şi tendinţa de a evita orice decizie angajantă creează haos în sistem"

Ministrul Sănătăţii, criticat din coaliţia de guvernare: "Această fugă perpetuă de responsabilitate şi tendinţa de a evita orice decizie angajantă creează haos în sistem"

În plin scandal legat de reducerea masivă a finanţării pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate, ministrul Sănătăţii a făcut o declaraţie prin care a pasat responsabilitatea către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Declaraţia a fost criticată chiar din coaliţia de guvernare, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc acuzându-l pe ministru de "fugă perpetuă de responsabilitate" şi "tendinţa de a evita orice decizie angajantă".

"Am trăit s-o auzim şi pe asta: ministrul Sănătăţii, domnul Alexandru Rafila, ne spune că nu are el nicio atribuţie în rezolvarea revendicărilor legitime ale medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriu. Mai are un pic şi ne spune că e de datoria ministrului Agriculturii sau a ministrului Apărării să se întâlnească cu reprezentanţii cadrelor medicale şi să închidă această criză care pune în pericol sănătatea oamenilor", a scris Nicoleta Pauliuc, pe pagina sa de Facebook.

"Această fugă perpetuă de responsabilitate şi tendinţa de a evita orice decizie angajantă creează haos în sistem", a completat senatoarea.

Parlamentarul PNL, şefă a comisiei de apărare din Senat şi supravieţuitoare a cancerului, consideră că rolul unui ministru este de a rezolva problemele, "nu de a le amâna până la calendele greceşti".

Senatoarea consideră că atitudinea ministrului nu este o premieră, în condiţiile în care anul trecut au fost ocolite normele de aplicare pentru Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, spitalele au rămas fără finanţare, iar CNAS a ajuns să aibă datorii enorme către farmacii.

"Oricât am încerca să punem alt diagnostic, realitatea obiectivă este că sistemul sanitar din România are de înfruntat provocări serioase.  Ideea că ar fi o problemă doar la CNAS este falsă câtă vreme instituţia este în subordinea ministerului, iar ministrul Rafila este cel care a propus şi susţinut în Guvern şi în Parlament bugetul CNAS pe 2024", a menţionat Nicoleta Pauliuc.

"Un bărbat de stat şi-ar asuma responsabilitatea, i-ar chema pe sindicalişti la discuţii şi ar duce problema în Guvern, aşa cum este firesc. Fuga de responsabilitate nu este şi nu poate fi o soluţie niciodată", a mai scris senatoarea.

DECLRAŢIILE MINISTRULUI CARE AU ATRAS CRITICI

Luni, prezent la o conferinţă de presă prilejuită de semnarea contractului pentru construirea Centrului de Mari Arşi din Târgu Mureş, ministrul Sănătăţii a vorbit despre subiectul principal al zilei în domeniul Sănătăţii la insistenţa jurnaliştilor.

“Eu sunt la Ministerul Sănătăţii, negocierile şi contractele se încheie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o astfel de soluţie, de rectificare bugetară”, a afirmat Alexandru Rafila.

Preşedintele interimar al CNAS (până luni seara, când a fost numit un nou preşedinte) a fost numit în luna decembrie de premierul Marcel Ciolacu la propune ministrului Sănătăţii.

Potrivit ministrului, problema finanţării în Sănătate s-ar putea rezolva dacă vor creşte colectările la buget.

“Problema este legată de resursele bugetare existente într-un anumit moment şi sunt convins că, pe măsură ce colectările la buget vor fi mai bune decât cele care au fost anul trecut, această problemă se va rezolva”, a mai spus ministrul.

viewscnt