Responsabilii din domeniul Sănătăţii au reacţionat luni, pentru prima dată, la proiectul privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, publicat săptămâna trecută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi care înseamnă o tăiere masivă a finanţării faţă de nivelul actual. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că nu are legătură cu acest subiect, de care s-ar ocupa CNAS. Preşedintele interimar al CNAS, Cristian Celea, numit la propunerea ministrului Sănătăţii, a organizat o conferinţă de presă în care a admis că bugetul este unul mic în acest an şi că echivalează cu o reducere a finanţării, dar dă vina pe alocarea stabilită de Ministerul Finanţelor. Mai mult, preşedintele CNAS a admis că instituţia are încă plăţi restante pentru 2023, pe care speră să le achite în această lună.
Prezent la o conferinţă de presă prilejuită de semnarea contractului pentru construirea Centrului de Mari Arşi din Târgu Mureş, aflat în mare întârziere, ministrul Sănătăţii a vorbit despre subiectul principal al zilei în domeniul Sănătăţii la insistenţa jurnaliştilor.
"Eu sunt la Ministerul Sănătăţii, negocierile şi contractele se încheie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o astfel de soluţie, de rectificare bugetară", a afirmat Alexandru Rafila.
Preşedintele interimar al CNAS a fost numit în luna decembrie de premierul Marcel Ciolacu la propunerea ministrului Sănătăţii.
Potrivit ministrului, problema finanţării în Sănătate s-ar putea rezolva dacă vor creşte colectările la buget.
"Problema este legată de resursele bugetare existente într-un anumit moment şi sunt convins că, pe măsură ce colectările la buget vor fi mai bune decât cele care au fost anul trecut, această problemă se va rezolva", a spus ministrul.
CNAS DĂ VINA PE MINISTERUL FINANŢELOR
Tot luni, preşedintele interimar al CNAS, Cristian Celea, a organizat o conferinţă de presă în care a admis finanţarea insuficientă alocată de Ministerul Finanţelor.
"Cunoaştem nemulţumirile determinate de resursele bugetare limitate şi acesta este motivul pentru care am cerut ca toţi factorii implicaţi să vină la dialog într-un cadru legal şi instituţional", a declarat Cristian Celea.
Acesta a amintit că în 18 ianuarie încep consultările cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale din sectorul medical. Între timp, Colegiul Medicilor a solicitat suspendarea calendarului de negocieri anunţat de către CNAS.
"Avem un buget limitat, care a trebuit echilibrat pe toate tipurile de furnizori de asistenţă medicală, în limita impusă de Ministerul de Finanţe, dar asigurăm pe toată lumea de efortul pe care ne dorim să-l facem - şi sper să şi reuşim să-l facem - în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate", a precizat Cristian Celea.
Oficialul a admis scăderile anunţate deja de reprezentanţii medicilor la finanţarea medicinei de familie, serviciilor de ambulatoriu şi pentru serviciile stomatologice.
"Va trebuie să găsim soluţii împreună cu furnizorii de servicii medicale, în contextul general în care creditele de angajament şi bugetare pentru acest an vor avea nevoie de o refinanţare probabil la nivelul trimestrului IV al anului în curs. E un an dificil, pe care îl percepem cu toţii (...) în mai multe domenii de activitate", a mai spus preşedintele CNAS.
Preşedintele Casei a transmis că abia în această lună speră să fie achitate restanţele pentru plăţile aferente anului 2023 şi face apel la dialog şi negociere pentru a nu afecta serviciile medicale oferite pacienţilor.
Mai mult, oficialul a transmis că "finanţarea nu este suficientă până la finele anului 2024" şi că este nevoie de o creştere a alocărilor pe parcursul anului.