Ministrul Sănătăţii susţine că trei centre noi pentru pacienţi cu arsuri vor fi gata în 2025. La unul dintre ele nici măcar nu a început construcţia

Ministrul Sănătăţii susţine că trei centre noi pentru pacienţi cu arsuri vor fi gata în 2025. La unul dintre ele nici măcar nu a început construcţia

La opt ani de la tragedia de la Colectiv, România nu are niciun centru modern pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri severe, la standarde internaţionale. Totuşi, există un proiect de a realiza trei mari centre pentru mari arşi, la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, finanţate de Banca Mondială. Acesta este, însă, în mare întârziere, deoarece centrele ar fi trebuit finalizate cel târziu în 2024. Până atunci, pacienţii cu arsuri severe sunt trataţi în centrele existente sau trimişi la spitale în străinătate, pe cheltuiala statului român. Luni, ministrul Sănătăţii a susţinut că cele trei noi centre vor fi gata în 2025, deşi la unul dintre ele nici măcar nu a început construcţia, care durează circa doi ani, potrivit estimărilor.

"La Timişoara, proiectul este avansat, se construieşte, a început construcţia şi la Spitalul ' Grigore Alexandrescu', cel de-al doilea centru de arşi şi sperăm ca, până la sfârşitul acestui an, să înceapă efectiv lucrările şi la Târgu Mureş. (...) Cele trei noi centre de arşi vor fi gata în anul 2025", a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

În urmă cu două luni, Ministerul Sănătăţii a transmis situaţia paturilor existente pentru pacienţii cu arsuri severe. Astfel, potrivit ministerului, la nivel naţional sunt funcţionale în total 34 de paturi de terapie intensivă.

Potrivit ministrului Sănătăţii, numărul necesar pentru România este aproape dublu.

"Nu cred că există un standard. Vă spun că mai mărim capacitatea acum să ajungem până la cel puţin 50 - 60 de paturi demaraj la sfârşitul acestor trei proiecte. Există şi paturi de nivel intermediar, nu numai paturile pentru mari arşi, pentru că pacienţii ulterior au nevoie de îngrijiri suplimentare", a afirmat Alexandru Rafila.

"Cred că nici o ţară din lume nu are un număr suficient de mare încât în cazul unei catastrofe, unei tragedii să poate să trateze toţi pacienţii. Important este însă să putem să gestionăm activitatea curentă, dar trebuie să facem şi o educaţie şi o informare a populaţiei încât riscurile apariţiei unor astfel de accidente să fie cât mai mici. Nu există nicăieri o posibilitate să ai centru de mari arşi", a completat ministrul.

Acordurile de finanţare cu Banca Mondială pentru construcţia celor trei noi centre pentru arşi au fost semnate în 2014, iar termenul de finalizare pentru activităţile finanţate este 31 decembrie 2024.

Toate cele trei proiecte sunt, însă, în întârziere, iar finalizarea lor până la finalul anului viitor este exclusă, preciza nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă aprobate în luna martie de Executiv.

Astfel, pentru centrele din Timişoara şi Bucureşti, procedurile sunt cele mai avansate (contracte semnate, lucrări demarate), în timp ce centrul din Târgu Mureş se află în faza de licitaţie.

Cele trei centre vor avea 31 de paturi pentru persoanele în stare gravă, 20 de locuri pentru pacienţii intermediari şi 58 de săli de operaţie.

viewscnt