România are circa 130.000 de pacienţi înregistraţi cu epilepsie, însă numărul real este mult mai mare, estimat pe baza datelor de prevalenţă a afecţiunii în rândul populaţiei. Medicul Bogdan Florea, fondator şi coordonator al reţelei Telemedicină în Epilepsie, a vorbit luni, într-o conferinţă organizată la Târgu Mureş, despre situaţia pacienţilor români cu epilepsie.
Potrivit medicului, numărul real de pacienţi cu epilepsie din România este de circa 300.000.
"Este considerată o afecţiune mai mult legată de psihic, pe nedrept, decât neurologic. Şi pacienţii cu epilepsie nu spun că au epilepsie. Dovadă stă şi faptul că nu avem în România un registru naţional de epilepsie. Dovadă stă că oficial sunt 120.000-130.000 de persoane înregistrate cu epilepsie, dar de fapt numărul real este spre 300.000, deci cumva prevalenţă bolii este 1,52% din populaţia generală", a declarat dr. Bogdan Florea, citat de Agerpres.
Estimările se bazează pe datele legate de prevalenţă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în jur de 2%, în condiţiile în care în România nu există un registru al pacienţilor cu epilepsie.
"Oficial sunt 130.000 şi nu pentru că sunt într-un registru, ci sunt deduşi din reţetele compensate şi gratuite care au serii cu tratament antiepileptic. (...) Deci nu ştim, e foarte greu să lupţi împotriva a ceva care nu ştii", a explicat dr. Florea.
O altă dificultate este legată de tendinţa multor pacienţi de a-şi ascunde diagnosticul.
Centrul de Epilepsie şi Monitorizare EEG de la Târgu Mureş a fost realizat cu susţinerea Asociaţiei Cluburilor Lions România şi reţeaua de Telemedicină în Epilepsie şi a World Doctors Orchestra.
Centrul a fost dotat cu un aparat VideoEEG de mare performanţă, în valoare de peste 25.000 euro, care va fi folosit pentru un diagnostic complet şi corect al pacienţilor cu epilepsie din judeţul Mureş şi regiunile alăturate, permiţând, totodată, supervizarea în timp a evoluţiei afecţiunii.
La Târgu Mureş a fost inaugurat luni cel de-al 13-lea centru de epilepsie şi monitorizare EEG, la Secţia Clinică Neurologie II de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Celelalte 12 centre din reţeaua de telemedicină sunt în Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Bacău, Sibiu, Craiova, Timişoara, Braşov, Sebeş, Iaşi şi Miercurea Ciuc.
Toate centrele sunt conectate atât între ele, cât şi cu centre universitare din ţară şi din străinătate, facilitând astfel schimbul de opinii între specialişti şi stabilirea celei mai bune abordări legate de tratament.
Prin Reţeaua de Telemedicină în Epilepsie, pacienţii beneficiază de dosare medicale cu istoricul şi analize EEG complexe şi repetate, iar conectarea cu alte centre de excelenţă din lume (Montreal, Copenhaga, Geneva) face posibil schimbul de informaţii între medici specialişti, oferind astfel o a doua sau chiar o a treia opinie medicală.