O asociaţie de pacienţi acuză guvernul de discriminare, după ce a scutit de taxa pe concediile medicale doar bolnavii de cancer: "La fel de invalidante sunt şi alte boli"

O asociaţie de pacienţi acuză guvernul de discriminare, după ce a scutit de taxa pe concediile medicale doar bolnavii de cancer: "La fel de invalidante sunt şi alte boli"

De la 1 ianuarie 2024, Guvernul a introdus un impozit de 10% pe veniturile aferente perioadei concediilor medicale, pe fondul situaţiei bugetare grave. Noul impozit, supranumit “taxa pe boală”, a început deja să îi afecteze pe pacienţii cronici, dar şi femeile însărcinate cu sarcini cu risc sau părinţii de copii bolnavi, care s-au trezit cu veniturile reduse atunci când au nevoie de concedii medicale. Joi, Executivul a eliminat impozitul pentru concediile medicale doar pentru trei categorii de persoane: pacienţii oncologici, femeilor însărcinate şi mamele cu copii bolnavi. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a reacţionat acuzând guvernul de discriminare, în condiţiile în care şi alte boli sunt invalidante pentru pacienţi, nu doar cele oncologice. Organizaţia avertizează că va ataca actul normativ "pe toate căile posibile".

Măsura a fost aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG) la două luni după ce premierul Marcel Ciolacu anunţa că impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată pentru pacienţii cronici şi femeile însărcinate. În forma finală, doar pacienţii oncologici vor beneficia de scutirea de impozit.

Decizia este criticată de reprezentanţii pacienţilor. "Noi, cei din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, vrem să vă reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt şi alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, bolile rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menţionăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Şi, din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de şase luni sau doi ani", a transmis COPAC, într-un comunicat.

Conducerea organizaţiei de pacienţi consideră că măsura este discriminatorie şi aminteşte guvernului că pacienţii nu îşi doresc să stea în concedii medicale, ci sunt obligaţi de boală.

"Să ştiţi că noi, pacienţii cronici, nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine şi activi şi utili societăţii. Doar că uneori este imposibil. Ar trebui să descoperiţi acele cazuri de fraudă şi nu să pedepsiţi pe toată lumea pentru că este şi incorect şi discriminatoriu", menţionează organizaţia de pacienţi.

COPAC solicită guvernului să nu pedepsească de două ori pacienţii cronici şi avertizează că va  ataca actul normativ.

"Dacă legea va ieşi în această formă, ca reprezentanţi ai pacienţilor cu boli cronice şi boli rare o vom ataca pe toate căile posibile", se mai arată în comunicatul semnat de Comitetul Director al COPAC.

viewscnt