O federaţie sindicală solicită organizarea de concursuri naţionale pentru angajarea în spitalele publice. Ministerul Sănătăţii ar fi respins propunerea

O federaţie sindicală solicită organizarea de concursuri naţionale pentru angajarea în spitalele publice. Ministerul Sănătăţii ar fi respins propunerea

"Solidaritatea Sanitară", una dintre cele două mari federaţii sindicale din Sănătate, a solicitat organizarea de concursuri naţionale pentru angajarea de personal medical în spitalele publice, pentru a reduce fenomenul „şpăgii la angajare”, dar susţine că Ministerul Sănătăţii a respins propunerea. În prezent, concursurile de angajare sunt organizate la nivelul spitalelor publice, iar în presă apar periodic relatări despre practica „şpăgii la angajare”.

Federaţia avertizează că exemplele de rele practici la angajarea unor persoane în unele unităţi din sistemul public de sănătate riscă să se răsfrângă negativ asupra tuturor profesioniştilor din sănătate.

"Federaţia „Solidaritatea Sanitară” aminteşte public că a solicitat în mod constant autorităţilor ca angajarea tuturor profesioniştilor din sistemul public de sănătate să fie făcută doar prin intermediul unor concursuri organizate la nivel naţional", arată organizaţia, într-un comunicat.

Sindicaliştii evită să se pronunţe în privinţa dimensiunii practicii „şpăgii la angajare”, însă consideră că frecvenţa cu care devin publice astfel de situaţii este suficientă pentru a genera dubii asupra obiectivităţii formelor de selecţie a noilor intraţi.

"Amintim că ultima solicitare de acest tip (organizarea de concursuri naţionale n.r.) am introdus-o în cadrul proiectului contractului colectiv de muncă la nivel de sector sănătate, ea fiind respinsă de actuala conducere a Ministerului Sănătăţii în toamna anului trecut", precizează federaţia.

Corupţia la angajarea de personal medical în spitale generează riscul scăderii calităţii formări noilor intraţi în sistem, având ca efect creşterea sarcinilor de lucru ale angajaţilor deja existenţi şi scăderea calităţii serviciilor medicale, avertizează Solidaritatea Sanitară.

"Precizăm odată în plus că actualele conflicte colective de muncă din sănătate nu sunt numai despre drepturi salariale legitime, ci şi despre modificări ce ar determina creşterea calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi creşterea calităţii serviciilor medicale. Refuzul guvernanţilor de-a onora toate solicitările noastre este determinat în cea mai mare măsură de absenţa dorinţei (sau incapacitatea) de-a adopta reformele necesare, aşa cum le-am solicitat", mai arată federaţia sindicală.

viewscnt