Pacienţii români cu arsuri grave, trataţi în Belgia. Construcţia de noi centre pentru mari arşi din România, în întârziere

Pacienţii români cu arsuri grave, trataţi în Belgia. Construcţia de noi centre pentru mari arşi din România, în întârziere

La peste 7 ani de la tragedia de la Colectiv, România nu are niciun centru modern pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri severe. Cu toate acestea, există planuri pentru construirea a 3 centre moderne pentru mari arşi,  la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, cu fonduri asigurate de Banca Mondială, însă construcţia lor este în mare întârziere şi exista chiar riscul pierderii banilor. Cum noile centre vor fi gata cel mai devreme în 2025, Guvernul a încheiat un acord cu Belgia pentru tratarea pacienţilor români cu arsuri grave într-o unitate medicală din această ţară.

Miercuri, Guvernul a aprobat un memorandum de înţelegere între patru ministere din România (Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN) şi Ministerul Apărării din Belgia, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar 'Regina Astrid' din Bruxelles.

În România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii şi severe, cu mult sub numărul real de pacienţi cu arsuri grave care trebuie trataţi. Pentru aceştia este vital transferul într-un centru performant pentru pacienţi cu arsuri în termen de 24-48 de ore.

Acordul a fost încheiat în condiţiile în care România dispune de fonduri de la Banca Mondială pentru construcţia a trei centre moderne pentru mari arşi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, însă nu a reuşit nici să demareze construcţia lor.

Astfel, în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – „Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat de Banca Mondială, au fost incluse serviciile de proiectare şi de execuţie a 3 noi centre de tratare a pacienţilor cu arsuri grave, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Acordurile de finanţare cu Banca Mondială a fost semnat în 2014, iar termenul de finalizare pentru activităţile finanţate este data de 31 decembrie 2024.

Toate cele trei proiecte sunt, însă, în întârziere, iar finalizarea lor până la finalul anului viitor este exclusă, a admis anul acesta Ministerul Sănătăţii, în nota de fundamentare a unui act normativ.

Astfel, pentru centrele din Timişoara şi Bucureşti, procedurile sunt în stadiul de evaluare a ofertelor la licitaţiile pentru lucrările de construcţie, în timp ce la centrul din Târgu Mureş nici măcar nu a fost lansată licitaţia.

Ca urmare a întârzierilor evidenţiate pe parcursul implementării proiectului începând cu etapa de proiectare până la etapa de evaluare a ofertelor, în acest moment nu este posibil ca durata de realizare a construcţiei la Timişoara, prevăzută în documentaţia de licitaţie ca fiind de 26 de luni, să se încadreze în termenul de finalizare al Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar (…), respectiv data de 31 decembrie 2024″, se arată în documentul menţionat.

Concluzii similare sunt menţionate şi pentru celelalte două centre.

“În lipsa unui cadru legislativ care să prevadă asigurarea continuării executării lucrărilor după acest termen, există riscul ca Banca Mondială să nu acorde aprobarea prealabilă (no objection) pentru semnarea contractului de lucrări condiţionat de existenţa actului legislativ de care se face vorbire”, mai arată documentul.

Pentru a nu pierde finanţarea de la Banca Mondială, Guvernul a aprobat în luna martie o ordonanţă de urgenţă (OUG) care prevede construcţia celor trei centre până în 2025, asigurând cadrul legal pentru a permite utilizarea banilor.

Costul total al celor trei centre este estimat la 223 milioane euro, pe baza preţurilor materialelor de construcţii din decembrie 2022.

viewscnt