Patronatele medicilor de familie din România sesizează Parlamentul, Guvernul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din cauza neplăţii facturilor cabinetelor de medicina familiei şi a reducerii finanţării în anul 2024.
Astfel, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a anunţat că medicii de familie sunt afectaţi de neplata şi plata cu întârziere a serviciilor medicale acordate în ultimele luni de către casele de asigurări de sănătate judeţene, din cauza epuizării fondurilor alocate asistenţei medicale primare.
"Vă solicităm să ne comunicaţi de urgenţă care este motivul acestor restanţe şi al epuizării fondurilor alocate asistenţei medicale primare şi care sunt măsurile concrete adoptate pentru achitarea restanţelor şi repararea prejudiciilor cauzate prin întârzierile la plată", a transmis federaţia, într-un comunicat.
O altă problemă semnalată este diminuarea sumei alocate pentru asistenţa medicală primară de la bugetul de stat pentru anul 2024 comparativ cu suma alocată în 2023.
"Vă solicităm să prezentaţi care a fost raţionamentul ce a stat la baza diminuării bugetului pentru asistenţa medicală primară şi cum a fost fundamentată propunerea CNAS. Solicităm să ni se comunice cel mai târziu până la 15 ianuarie 2024 noile valori de punct în asistenţa medicală primară, valabile pentru perioada februarie - decembrie 2024", se arată în comunicat.
Federaţia patronatelor medicilor de familie avertizează că nerezolvarea problemelor menţionate poate duce la "prăbuşirea sistemului medical pornind de la fundamentul lui, asistenţa medicală primară, cu efect negativ asupra pacienţilor".
Sistemul public de sănătate s-a confruntat cu o criză de finanţare în ultimele luni, primele semnale în acest sens fiind transmise în septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au acuzat că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.
Printre cei afectaţi de criză se numără şi medicii de familie, care au acuzat în decembrie că de patru luni nu au mai primit integral sumele pentru serviciile oferite pacienţilor.
Reprezentanţii medicilor de familie au avertizat că se vor adresa instanţei pentru a recupera sumele restante şi dobânzile penalizatoare prevăzute de legislaţie.
În ultimele luni, cele aproximativ 10.000 de cabinete de medicină de familie au primit banii cu întârziere sau au primit doar o parte din bani, ceea ce provoacă dificultăţi în funcţionare şi incertitudini privind respectarea prevederilor contractuale.
Potrivit Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), în luna noiembrie, facturile au fost achitate doar în proporţie de 60%.