Prima bancă de celule stem acreditată şi pentru ţesuturi în România

Prima bancă de celule stem acreditată şi pentru ţesuturi în România

O bancă de celule stem din Bucureşti, deţinută de o reţea privată de sănătate, a fost acreditată de către Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi pentru funcţionarea ca bancă de ţesuturi, un pas important pentru creşterea accesului la transplant de ţesuturi. Este prima bancă de celule stem din România care este acreditată şi pentru ţesuturi. 

Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria, care a primit acreditarea şi pentru ţesuturi, este lider de piaţă în România în recoltarea şi stocarea de celule stem din cordonul ombilical, având o cifră de afaceri de peste 9 milioane de euro în 2022 şi peste 40.500 unităţi stocate până în prezent, potrivit datelor prezentate de reţeaua privată, într-un comunicat.

Astfel, banca este acum acreditată şi pentru activităţi de import/export, stocare şi distribuţie de ţesut musculoscheletal (os, tendon, cornee, cardiovascular – vase, valve cardiace), precum şi celule si ţesuturi reproductive, conform legislaţiei naţionale şi în concordanţă cu reglementările europene în domeniu.

"Am identificat o serie de nevoi atât în cadrul reţelei noastre, cât şi în sistemul de sănătate din ţară şi am venit în întâmpinarea acestora cu o soluţie integrată, de care să poată beneficia pacienţii ale căror afecţiuni sunt tratabile numai prin transplant de ţesut", a declarat directorul băncii de celule stem, Adrian Pânzaru, citat în comunicat.

În România există centre care deţin personal medical competent şi infrastructura necesară pentru a permite adaptarea în scopul efectuării de transplant de ţesuturi, dar care nu sunt încă acreditate pentru transplant de ţesuturi.

Banca Centrală de Celule Stem şi Ţesuturi a reţelei Regina Maria are relaţii de colaborare cu alte astfel de bănci atât din Uniunea Europeană, cât şi din state din afara UE, cu scopul de a asigura furnizarea şi distribuţia ţesuturilor necesare pacienţilor din România.

Banca de ţesuturi funcţionează în paralel cu banca de celule stem a reţelei private, având capacitatea, expertiza şi dotările tehnologice necesare care permit realizarea acestor operaţiuni.

Banca dispune de sisteme de monitorizare si de siguranţă performante, are capacitate de stocare la temperaturi variate, de -190, -80, -20 de grade Celsius ori temperaturi între 4 şi 60 de grade, si are sisteme specifice de stocare.

Printre cele mai întâlnite tipuri de transplant care vor putea fi realizate în centrele acreditate utilizatoare de ţesut se numără:

  • transplantul de vase sanguine şi valve cardiace;
  • transplantul de cornee – pentru tratarea afectiunilor precum keratoconus, infecţii care determină deteriorarea corneei, leziuni/traume ale corneei/ globului ocular, keratita, distrofii ale corneei, afecţiuni inflamatorii ale corneei, cicatrici corneene, complicaţii în urma operaţiei de cataractă sau alte operaţii oculare;
  • transplantul de os/ tendon realizat pentru revizia artroplastiei de genunchi, revizia artroplastiei de şold, coxartroze cu defect acetabular mare, rupturi complexe ligamentare la nivelul genunchiului, reconstrucţii ligamentare multiple, tumori osoase, defecte osoase post traumatice, transplant de menisc şi transplant de cartilaj.
viewscnt