Primul laborator de analize medicale din România care primeşte acreditarea internaţională JCI

Primul laborator de analize medicale din România care primeşte acreditarea internaţională JCI

Un laborator de analize medicale al unei reţele private de sănătate a primit acreditarea internaţională Joint Commission International (JCI), care atestă respectarea riguroasă a standardelor de calitate şi a celor mai bune practici de laborator la nivel internaţional. Este primul laborator de analize din România care obţine această acreditare, potrivit reţelei de sănătate Regina Maria. 

Acreditarea a fost obţinută de Laboratorul central Regina Maria.

„Acurateţea şi siguranţa rezultatelor de laborator, transmise pacienţilor în cel mai scurt timp posibil, reprezintă unul dintre obiectivele noastre principale. (...) Obţinerea, în premieră pentru un laborator din România, a certificării JCI atestă conformitatea Laboratorului Regina Maria cu cele mai înalte norme de calitate şi acurateţe de laborator”, a declarat Corina Olăreanu, director al Diviziei de Laboratoare în cadrul reţelei private de sănătate, citată într-un comunicat.

Joint Commission International este primul şi singurul Centru de Colaborare al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru soluţii privind siguranţa pacienţilor, fiind lider mondial în acreditările internaţionale de sănătate.

JCI este considerată cea mai riguroasă acreditare internaţională pe care o poate primi o instituţie medicală, pentru obţinerea acesteia fiind evaluate sute de standarde de calitate şi peste o mie de indicatori individuali.

Ulterior obţinerii acreditării, aceşti indicatori sunt reevaluaţi periodic, pentru a confirma recurent conformitatea normelor. În prezent, doar alte 43 de laboratoare din întreaga lume deţin o certificare JCI.

În urmă cu doi ani, laboratorul Regina Maria a fost şi primul laborator din ţară acreditat RENAR care utilizează inteligenţa artificială.

Cu ajutorul AI, specialiştii din Laboratorul Central au implementat o procedură de verificare automată a rezultatelor, procedură ce răspunde standardelor internaţionale Clinical & Laboratory Standards Institute (CLSI), reduce eroarea umană şi garantează acurateţea rezultatelor.

„Certificarea JCI obţinută de Laboratorul Central Regina Maria le confirmă pacienţilor noştri accesul, în România, la medicină de laborator care respectă cele mai înalte standarde de calitate medicală mondială la momentul actual, alături de cele mai riguroase obiective internaţionale privind siguranţa a pacientului”, a mai spus Corina Olăreanu.

Anual, peste 20 milioane de analize sunt realizate în cadrul laboratoarelor reţelei medicale.

Laboratoarele Regina Maria  pot deservi peste 30.000 de pacienţi pe zi şi au o capacitate de peste 75 de milioane de teste pe an. Reţeaua deţine 37 de laboratoare şi peste 170 de puncte de recoltare în toate judeţele din ţara şi numără mai mult de 800 de specialişti în domeniul analizelor medicale de laborator.

viewscnt