Sistemul public de sănătate se confruntă cu o criză de finanţare în ultimul an. În cazul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România, situaţia s-a agravat în acest an, în condiţiile în care cheltuielile au crescut mai repede decât veniturile în primele şapte luni, iar guvernul a redus semnificativ subvenţiile către fond, în condiţiile crizei bugetare. Potrivit unui memorandum semnat de ministrul Sănătăţii şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), FNUASS nu are suficienţi bani pentru a plăti salariile angajaţilor din sistemul sanitar publice pe luna septembrie, propunând utilizarea în acest scop a unor sume aferente bugetului din ultimul trimestru al anului.
Memorandumul se află pe agenda şedinţei de guvern de miercuri şi are tema "Suplimentarea limitei de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS pe luna septembrie 2024".
Documentul a fost elaborat pe baza unei analize a prevederilor aprobate în primele trei trimestre ale anului 2024, a plăţilor realizate în perioada ianuarie - august 2024 şi a plăţilor estimate de casele de asigurări de sănătate pentru luna septembrie 2024, ţinând cont de creşterile salariale pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele aflate în administrarea autorităţilor locale.
Potrivit analizei, este necesară suplimentarea bugetului FNUASS cu 789,45 milioane de lei în luna septembrie, însă în lipsa unei rectificări bugetare, suma poate fi obţinută prin suplimentarea creditelor bugetare în trimestrul III 2024 cu sume aferente trimestrului IV şi reducerea, cu aceeaşi sumă, a bugetului din ultimul trimestru, pentru a se încadra în bugetul anual aprobat pentru anul 2024.
"Având în vedere că influenţele financiare amintite reprezintă parte din drepturile salariale care, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, trebuie plătite de unităţile sanitare publice personalului angajat până cel târziu pe data de 15 septembrie 2024, aprobarea suplimentării limitei de cheltuieli pentru luna septembrie trebuie să se realizeze cu celeritate pentru a nu genera nemulţumiri din partea angajaţilor şi a organizaţiilor sindicale care îi reprezintă, cu consecinţe directe asupra populaţiei", avertizează memorandumul.
PROBLEME DE FINANŢARE ÎN SĂNĂTATE
Problemele de finanţare din sănătate au fost cauzate de creşterea mai rapidă a cheltuielilor din FNUASS decât a veniturilor şi de reducerea subvenţiilor din bugetul de stat către fond.
În primele 7 luni din acest an, cheltuielile din FNUASS au fost de 44,35 miliarde de lei (8,9 miliarde euro), mai mari cu 26,5% faţă de nivelul din primele şapte luni din 2023.
În acelaşi timp, fondul a înregistrat venituri totale de 39,45 miliarde lei (7,9 miliarde euro), în creştere cu 25,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.
Din venituri, o sumă de 1,59 miliarde lei a provenit din subvenţii de la bugetul de stat, în scădere cu 57,1% faţă de perioada similară din 2023, când s-au acordat subvenţii de 3,7 miliarde lei.
În aceste condiţii, fondul a înregistrat un deficit de 4,89 miliarde lei în perioada ianuarie-iulie 2024, în creştere de la 3,7 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2023.
În 2023, bugetul FNUASS a fost de 59,72 miliarde lei, în creştere cu 8,9% faţă de anul precedent, când cheltuielile au însumat 54,86 miliarde lei.
Din FNUASS sunt finanţate programele naţionale de sănătate curative din România, în timp ce programele naţionale de sănătate publică sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii.