Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat duminică, la emisiunea inaugurală 360medical, difuzată pe postul de televiziune B1 TV, că ar trebui luată în considerare soluţia deschiderii unor centre de permanenţă medicală în weekend lângă spitalele de urgenţă sau soluţia vaccinării în farmacii, în condiţiile în care, de vineri până luni dimineaţă, nimeni nu se poate vaccina antigripal în România, cabinetele de medicină de familie fiind închise.
“Avem o problemă care ar trebui să ne dea de gândit. Noi de vineri la prânz până luni dimineaţa nu putem să ne vaccinăm antigripal, pentru că se termină programul cabinetelor de medicină de familie. (...) Ne putem gândi şi la nişte centre de permanenţă”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Astfel de centre de permanenţă ar ajuta şi la reducerea supraaglomerării camerelor de gardă de la spitalele din ţară în perioada weekend-ului.
“Spitalele sunt supraaglomerate la nivelul camerelor de gardă în weekend, în general, pentru că oamenii, dacă au orice fel de afecţiune, banală sau complexă, nu au unde să se ducă. (...) Nu pot nici să se vaccineze”, a menţionat profesorul.
“Noi avem în multe locuri nişte centre de permanenţă de medicină de familie. Astea ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, cât mai aproape de spitalul de urgenţă, pentru că atunci 80% dintre situaţiile de urgenţă ar putea să fie rezolvate şi doar 20%, care într-adevăr sunt urgenţe care trebuie tratate în spital, ar fi rezolvate acolo. Şi vaccinarea ar trebui să beneficieze de aceeaşi flexibilitate”, a completat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
O astfel de măsură ar îmbunătăţi accesul la serviciile medicale, inclusiv la cele de vaccinare, potrivit profesorului, care consideră că este nevoie de o schimbare a sistemului de vaccinare din România, inclusiv de compensarea vaccinurilor.
“Noi nu mai putem să continuăm cu acest sistem în care mergem pe bază de previziuni şi aşa mai departe. Vaccinarea în farmacii este un element, dar mai sunt şi alte elemente. Accesul la vaccinuri şi la vaccinare trebuie să fie universal. (...) Trebuie să existe un stimulent din partea statului, care să arate că este interesat de această măsură de sănătate publică”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Duminică a fost difuzată emisiunea inaugurală 360medical, de la ora 13.00, pe postul de televiziune B1 Tv.