Angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene vor protesta luni, 10 iulie, prin întreruperea lucrului timp de 2 ore, motivul invocat fiind "salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate". Anunţul a fost făcut joi de Blocul Naţional Sindical (BNS), alături de afiliatul său, Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.
Astfel, în 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toţi angajaţii din cadrul CNAS, ai caselor de asigurări de sănătate judeţene şi ai Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti vor protesta prin întreruperea lucrului.
"Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane", a precizat blocul sindical.
Potrivit sindicaliştilor, salarizarea nemotivantă are ca efect lipsa candidaţilor la concursurile de angajare.
BNS prezintă şi exemple legate de volumul foarte mare de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS.
"Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti", menţionează blocul sindical.
Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2 milioane de pacienţi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public.
"În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii", mai arată BNS.
Blocul sindical solicită soluţionarea problemelor expuse la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi atrage atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă va avea consecinţe grave, precum nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale.
Acest lucru "va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă etc, şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală", avertizează BNS.