Reţeaua de sănătate Regina Maria a ajuns la aproape 1 milion de abonamente, fiind liderul pieţei pe acest segment, şi acoperă 8% din nevoia de servicii medicale a pacienţilor din România, au anunţat joi reprezentanţii furnizorului privat de servicii medicale, într-o conferinţă de presă. Abonaţii au efectuat anual 7 vizite medicale, în medie, semnificativ peste numărul mediu de vizite raportat pentru populaţia din România.
În cadrul conferinţei a fost lansat studiul „Health of the Nation”, realizat de reţeaua de sănătate Regina Maria, pe baza analizei datelor sale interne.
Potrivit rezultatelor studiului, femeile accesează servicii de prevenţie de trei ori mai mult ca bărbaţii şi merg la medic pentru a-şi rezolva problemele de sănătate de două ori mai mult ca aceştia. Această proporţie se menţine atât în rândul abonaţilor, cât şi în rândul pacienţilor care nu au abonament.
Cele mai frecvente proceduri de prevenţie realizate în cadrul reţelei în ultimul an sunt analizele uzuale de sânge si ecografia de tiroidă, urmate de testele specifice de gen – Testare Babeş Papanicolau -pentru femei, respectiv PSA -pentru bărbaţi.
Screening-ul cancerului de sân, dermatologic şi pulmonar - în cazul femeilor, respectiv dermatologic şi pulmonar - în cazul bărbaţilor completează topul procedurilor de screening.
„Radiografia sănătăţii pacienţilor reţelei, numită ‘Health of the nation’, din ultimii doi ani - post pandemie, este un proces complex care ne scoate în evidenţă trăsături şi comportamente legate de sănătate în fiecare etapă parcursă de un pacient: de la prevenţie, la diagnostic, tratament şi evaluare medicală”, a declarat Fady Chreih, director general al reţelei Regina Maria.
Pacientul cu abonament a accesat, în medie, 23 de analize în ultimul an, de aproape 2 ori mai mult ca pacientul fără abonament medical.
Datele arată că numărul analizelor medicale din reţea s-a triplat în 2023 comparativ cu 2018. Analizele cele mai solicitate sunt hemoleucograma, ALT (alaninaminotransferaza), creatinina serică, glucoza serică şi AST (aspartataminotransferaza), reflectând nevoile de monitorizare a stării generale de sănătate, a funcţiilor hepatice şi renale, precum şi a nivelelor de glucoză.
De asemenea, s-au înregistrat creşteri semnificative ale analizelor de colesterol, mai ales după pandemie.
„Aceste rezultate ne arată o creştere semnificativă a numărului de analize de rutină efectuate de pacienţi, un semn clar că oamenii devin tot mai preocupaţi de sănătatea lor şi de prevenirea problemelor medicale. Această tendinţă este extrem de încurajatoare, reflectând o conştientizare sporită a importanţei monitorizării regulate a stării de sănătate şi a detectării timpurii a posibilelor afecţiuni”, a afirmat Dr. Radu Boari, Medic primar, Medicina Muncii.
Dacă, în anul 2018, un pacient Regina Maria efectua, în medie, 6,23 analize pe an, în 2023, acesta efectuează, în medie, 10,18 analize de laborator pe an.
Conform datelor studiului, în 2023, reţeaua Regina Maria a deservit 8,3% din populaţia înregistrată a României, degrevând sistemul public de sănătate de o supraaglomerare în livrarea serviciilor medicale necesare pacienţilor.
„Am spus-o şi vom continua să o repetăm: Regina Maria este parte integrantă din sistemul de sănătate din România. Prin tot ceea ce dezvoltăm, prin toată infrastructura pe care o construim, sprijinim sănătatea românilor”, a spus Fady Chreih.
Pentru furnizorii privaţi de servicii de sănătate, abonamentele medicale au un rol-cheie. Conform datelor, abonaţii Regina Maria au efectuat, în medie, 7 vizite medicale anual, cu 27,3% peste media de 5,5 înregistrată pentru pacienţii români, în general.
„Cultivăm prevenţia prin abonamentele medicale. (...) Suntem deja martorii unei schimbări profunde a comportamentului românilor în ceea ce priveşte prevenţia. Abonaţii noştri nu doar că sunt mai conştienţi şi mai informaţi în ceea ce priveşte sănătatea lor, dar şi dezvoltă, mai departe, în rândul familiei şi al cercului de prieteni, mersul proactiv la medic”, a afirmat Andreea Minuţă, director executiv al diviziei de abonamente în cadrul Regina Maria.
Conform datelor reţelei, 1 din 5 angajaţi din mediul privat din România deţine un abonament în cadrul reţelei.
Reţeaua Regina Maria a preluat în totalitate şi a integrat peste 50 de alţi jucători de pe piaţă, având acoperire naţională prin sute de locaţii proprii şi clinici partenere. Compania are peste 11.000 de angajaţi şi colaboratori, din care peste 3.500 sunt medici, şi oferă servicii complete de spitalizare şi chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator, stocare de celule stem şi stomatologie unui număr de aproximativ 6,9 milioane de pacienţi.