România, pe locul 3 în UE după consultaţiile medicale nerealizate de pacienţi din motive financiare sau de distanţă prea mare

România, pe locul 3 în UE după consultaţiile medicale nerealizate de pacienţi din motive financiare sau de distanţă prea mare

România se numără printre statele din Uniunea Europeană în care un număr important de pacienţi nu reuşesc să ajungă la consultaţie la medic din cauze financiare sau din cauza listelor lungi de aşteptare sau a distanţei prea mari până la cabinetul medical, arată un raport realizat de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Raportul, publicat luni şi care prezintă situaţia din 2022, arată că 7,9% dintre pacienţii din România care aveau nevoie de o consultaţie la medic nu au obţinut-o din cauze financiare sau din cauza listelor lungi de aşteptare sau a distanţei prea mari până la cabinetul medical.

Dintre statele membre ale UE, procente mai ridicate se înregistrează doar în Grecia (16,7%) şi Finlanda (9,6%). Datele au fost obţinute prin autoraportarea pacienţilor.

La polul opus, cele mai mici procente de consultaţii nerealizate din cele trei motive s-au înregistrat anul trecut în Germania (0,5%), Cehia (0,3%) şi Cipru (0,1%). Media la nivelul UE este de 3,3%.

Procentul consultaţiilor nerealizate este semnificativ mai mare în cazul persoanelor aflate în risc de sărăcie, de 6,1% la nivelul UE. În cazul României, procentul este al doilea cel mai ridicat din UE (după Grecia), de 15,5% în cazul persoanelor aflate în risc de sărăcie.

Mai mult, România înregistrează al doilea cel mai ridicat decalaj, de 9,4 puncte procentuale,  între nevoile nesatisfăcute de consultaţii medicale în rândul persoanelor aflate la risc de sărăcie (15,5%) şi cele care nu se află în această situaţie (6,1%).

Un alt raport al Eurostat arăta că România înregistra a doua cea mai mare proporţie din Uniunea Europeană a copiilor care au nevoi medicale nesatisfăcute, de 7,4%.

viewscnt