Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România. Preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lăpădatu, a oferit mai multe detalii despre situaţia pacienţilor rămaşi fără tratament, caracterizând situaţia ca fiind un "coşmar".
"Şi acum am făcut o cerere la Guvern, sunt două săptămâni, prin care am cerut să ne întâlnim cu domnul prim-ministru şi cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, să înţelegem ce se întâmplă şi ce urmează să se întâmple, pentru că din septembrie până acum trăim un coşmar. În septembrie au venit primele telefoane de la pacienţi care ne-au spus că au fost trimişi acasă fără să li se administreze medicaţia", a declarat Rozalina Lăpădatu, citată de Agerpres.
"Am făcut un protest. Am fost în contact cu preşedintele Casei, care a încercat să ne ţină cât de cât informaţi vizavi de ce bani vin şi cum sunt ei alocaţi şi unde sunt alocaţi. Situaţia este tragică", a completat preşedinta APAA.
Declaraţiile au fost făcute la dezbaterea "Sănătatea românilor între speranţe, provocări, investiţii şi inovaţie: o viziune europeană", organizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Lăpădatu a opinat că organizaţiile de pacienţi nu reprezintă parteneri de discuţii pentru autorităţi.
Reprezentanta pacienţilor solicită transparentizarea cheltuielilor din bani publici şi respectarea legii bugetului, acuzând Ministerul Finanţelor că decide alocări "într-un mod absolut ciudat", în locul unei rectificări bugetare aprobate de Guvern.
"Mi se pare ciudat ca un minister sau o instituţie să facă cerere la ministrul de Finanţe să îi dea bani pentru salarii, cum s-a întâmplat în perioada asta, când exista, clar, o alocare financiară", a afirmat Rozalina Lăpădatu.
Anul trecut, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost de circa 55 de miliarde de lei, iar în acest an bugetul a rămas la un nivel similar.
Cu toate acestea, luna aceasta, CNAS a solicitat a 4,2 miliarde lei de la guvern, însă Executivul a alocat doar 1,7 miliarde lei. În plus, întârzierile la plata facturilor de către CNAS au ajuns la niveluri care afectează farmacii, spitale şi medici de familie.
"Zilele trecute, medicii de familie au anunţat că au primit cam 60 - 70% din banii alocaţi pentru octombrie. Asta înseamnă că, dacă lucrurile nu se reglementează, o să rămânem fără asistenţă medicală primară. Nu vreau să vă spun ce înseamnă lucrul acesta", a spus Rozalina Lăpădatu.
Preşedinta APAA a avertizat că lipsa de acces la terapii nu face decât să agraveze bolile şi să genereze mai multe dizabilităţi şi decese.
CRIZĂ DE FINANŢARE ÎN SĂNĂTATE
Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.
Guvernul a făcut un prim pas pentru rezolvarea problemei, alocând fonduri către sectorul de Sănătate în 20 octombrie, însă sumele nu au fost suficiente.
Astfel, multe spitale au ajuns într-o situaţie gravă, rămânând fără fonduri, în condiţiile în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are întârzieri de câteva luni în decontarea plăţilor realizate de spitale.
Miercuri, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a dezvăluit că există plăţi restante şi către furnizorii privaţi de servicii de sănătate, care ar putea fi nevoiţi să întrerupă serviciile decontate de stat.
În 9 noiembrie, Guvernul a făcut o nouă încercare pentru a rezolva problema, alocând noi fonduri pentru Sănătate.