Sănătatea are bani în acest an doar pentru 9 luni. Asociaţie de pacienţi: "Dacă vreţi să vă îmbolnăviţi, îmbolnăviţi-vă până în septembrie"

Sănătatea are bani în acest an doar pentru 9 luni. Asociaţie de pacienţi: "Dacă vreţi să vă îmbolnăviţi, îmbolnăviţi-vă până în septembrie"

Criza bugetară din ultimele luni a afectat derularea programelor naţionale de sănătate şi activitatea spitalelor. Un alt efect a fost amânarea introducerii de noi molecule pe lista medicamentelor compensate. Situaţia nu s-a îmbunătăţit în acest an, în condiţiile în care fondurile alocate Sănătăţii prin bugetul elaborat de Guvern şi aprobat de Parlament ajung doar pentru nouă luni. Deocamdată nu a fost anunţată nicio soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi vorbesc chiar de un "faliment" al sistemului public de sănătate. 

"Avem deocamdată stabilitate până la 30 iunie. Marea întrebare este ce facem după 30 iunie, pentru că, după cum ştiţi, sau nu, avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru n-avem bani", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea,  la evenimentul Profit Health.forum “Radiografia cheltuielilor din sănătate”, Ediţia a XIII-a.

M-am trezit cu 3,7 miliarde (de lei, n.r.) restanţe la plată la concediile medicale venite din perioada Covid, când au fost concedii (...), am învăţat că mai aveam 2,5 miliarde restanţe la multe altele şi am învăţat că în fiecare lună există nişte plafoane, pentru care trebuie să depun memorandum-uri peste memorandum-uri, aşa încât am ajuns client fidel la Ministerul de Finanţe, şi cer bani în fiecare lună

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), a atras atenţia că situaţia este una gravă şi afectează semnificativ accesul pacienţilor la servicii medicale.

"La ora actuală, cred că există un mic faliment al sistemului de sănătate, atât timp cât, cel puţin în ultimele 6-7 luni de zile, începând cu perioada de final a anului 2023, când nu s-a mai făcut rectificare bugetară, sistemul de sănătate a trăit din perfuziile bugetului de rezervă, ceea ce ne arată clar că nu sunt bani, nu sunt suficienţi, şi pe cei care îi dăm, îi dăm cu ţârâita", a spus Radu Gănescu.

Unele dintre probleme sunt sistemice, precum finanţarea în funcţie de numărul de paturi, ceea ce reduce fondurile disponibile pentru alte segmente, precum medicina de familie sau ambulatoriul de specialitate.

De asemenea, finanţarea sistemului este limitată de numărul redus de contribuabili la sistemul public de sănătate în raport cu populaţia totală şi de procentul mic al contribuţiilor de sănătate raportat la veniturile contribuabililor.

"Aş transmite un mesaj pacienţilor: dacă vreţi să vă îmbolnăviţi, îmbolnăviţi-vă până în septembrie, că din septembrie iar nu mai sunt bani, s-ar putea să se închidă din nou prăvălia. Deci avem nouă luni pe an în care putem să ne îmbolnăvim, trei luni luăm pauză, concediu medical", a avertizat preşedintele COPAC.

viewscnt