În România, doar 18,6% din şcoli au un cabinet medical general şi doar 3% dispun de un cabinet medical dentar. Practic, la nivel naţional mai puţin de o şcoală din cinci are un cadru medical. În mediul rural există doar 88 de cabinete medicale şcolare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în 2019, dintre care doar şapte oferă şi servicii stomatologice.
90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinţi naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinţi nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puţini.
„Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinţi. Şi asta în ciuda programelor de conştientizare privind importanţa igienei orale, susţinute mai degrabă de mediul privat şi organizaţii nonguvernamentale decât de stat. Ceea ce ne spune că e în continuare nevoie de demersuri concrete în acest domeniu. Prin proiectul „Zi cu zâmbet” ne dorim să îi încurajăm pe copii să zâmbească mai mult, însă în acelaşi timp, ne dorim să tragem un semnal de alarmă privind gravitatea situaţiei şi urgenţa de a prioritiza acest sector al sănătăţii orale”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE, care au amenajat un cabinet stomatologic şcolar pentru
1800 de copii din 5 comune din jud. Cluj, care au nevoie de îngrijiri stomatologice. Cabinetul amplasat în comuna Cătina, judeţul Cluj, va deservi şi copiii aflaţi în comunele limitrofe. În cadrul proiectului „Zi cu Zâmbet” copiii vor avea acces gratuit la ajutor specializat, Asociaţia acoperind costurile tratamentelor şi serviciilor medicale stomatologice pe o perioadă de 3-6 luni.
La cabinetul stomatologic şcolar peste 1800 de copii vor putea beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament al cariilor şi extracţii dentare. Se vor organiza ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală la care vor putea participa atât copiii, cât şi părinţii lor.
Partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank şi Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.
„Un astfel de proiect este foarte important pentru comunitatea noastră. Sănătatea generală şi sănătatea orală în mod special ar trebui să fie o prioritate în rândul oamenilor, cultivată încă din copilărie, astfel că accesul la servicii stomatologice în apropiere ar fi un mare ajutor în acest sens. Cu toţii ne dorim ca nivelul de trai la sate să fie echivalent cu cel de la oraş, ca tinerii să revină în comunităţile în care s-au format şi să contribuie la dezvoltarea lor, iar proiectul propus de Asociaţia Zi de BINE este cu siguranţă menit să facă parte din aceste deziderate”, a declarat Boberly Florin Călin, Primarul Comunei Cătina.
Cei care doresc să susţină proiectele realizate de Asociaţia Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naştere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecţiona, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.
Potrivit asociaţiei, cel mai rău o duc şcolile din mediul rural – la nivelul întregii ţări există doar 88 de cabinete medicale şcolare, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din 2019 şi doar 7 dintre ele oferă şi servicii stomatologice, în ciuda faptului că instituţiile de învăţământ sunt obligate prin lege să asigure asistenţă medicală elevilor.
,,Dacă te apucă durerea de dinţi, n-ai ce face decât să te pui la microbuz până în cel mai apropiat oraş. Asta când ai un ban pus deoparte! Dacă eşti om mare, strângi din dinţii pe care-i mai până când ajungi. Dacă eşti copil, plângi de durere. În staţie, pe drum, cu ia-mă nene… Aşa se face că, atunci când medici stomatologi au mai ajuns pe la sate, prin caravane mobile, au găsit aproape toţi copiii între 4 şi 14 ani cu dinţii mâncaţi de carii, sparţi sau căzuţi. Chiar şi copii care au nevoie de reconstrucţie dentară, care au jumătate din dinţii permanenţi distruşi…”, arată Asociaţia Zi de Bine.
Situaţia este deja cronică, statisticile din 2016 scoteau la iveală că 11% din populaţia României nu avea acces la tratamentele stomatologice necesare din cauza banilor. În acelaşi timp, în mediul rural, s-a ajuns în situaţia în care 28 de localităţi împărţeau un singur cabinet stomatologic. Peste 3 milioane de elevi erau neviţi să împartă, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 431 de cabinete şcolare, în condiţiile în care 70% dintre copiii de peste 12 ani aveau carii, iar mai bine de 90% dintre ei ajung la stomatolog cu probleme dentare avansate.
Recent, asociaţia Zi de Bine a amenajat spaţii de relaxare pentru copiii internaţi şi pentru părinţii acestora, la Institutul Oncologic Bucureşti Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, pentru a aduce un strop de frumuseţe şi culoare în curtea interioară a spitalului, pentru a însenina o zi mai puţin bună a unui copil internat la secţia de oncologie.