Agenţia Europeană a Medicamentului, cu rol de reglementare în domeniul medicamentelor în Uniunea Europeană, îşi va reduce activitatea deoarece se confruntă cu o scădere peste estimări a numărului de angajaţi, generată de mutarea forţată de la Londra la Amsterdam ca urmare a Brexit, relatează Reuters.
“În total, Agenţia Europeană a Medicamentului se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi cu circa 30%, cu un mare grad de incertitudine în privinţa menţinerii personalului pe termen mediu”, a precizat agenţia, într-un comunicat.
Agenţia Europeană a Medicamentului, are circa 900 de angajaţi şi este cea mai mare instituţie din UE afectată de decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.
La finalul anului trecut, executivul european a ales Amsterdam dintre 19 oraşe candidate (inclusiv Bucureşti) pentru a fi sediul agenţiei - care trebuie să încheie mutarea în oraşul din Olanda până în martie 2019, când Marea Britanie părăseşte UE.
Estimările iniţiale arătau că 19% dintre angajaţii agenţiei ar putea decide să nu se mute de la Londra la Amsterdam. Însă agenţia consideră în prezent că a subestimat amploarea reducerii personalului, mai ales în condiţiile în care 135 de angajaţi cu contracte pe termen scurt nu vor mai putea lucra pentru agenţie din cauza legislaţiei muncii din Olanda.
Din această cauză, Agenţia Europeană a Medicamentului va reduce semnificativ o serie de activităţi precum colaborarea internaţională, realizarea de recomandări sau publicarea de date clinice.
“Pe termen scurt şi mediu, Agenţia Europeană a Medicamentului va trebui să îşi reprioritizeze resursele pentru a menţine activităţile sale de bază, legate de evaluarea şi supravegherea medicamentelor la nivelul de calitate aşteptat şi în termenii necesari”, a precizat agenţia.
Agenţia are sediul la Londra din 1995 şi areun rol cheie în aprobarea şi monitorizarea siguranţei medicamentelor în întreaga Uniune Europeană, un ansamblu cu o populaţie de circa 500 de milioane de locuitori.
Mutarea de la Londra a declanşat deja un conflict cu proprietarul clădirii în care se află sediul agenţiei, care solicită plata în continuare a chiriei de circa 560 milioane euro până la finalul contractului de închiriere, încheiat în 2014 pentru 25 de ani.
Mai multe grupuri farmaceutice importante, precum Sanofi sau AstraZeneca, au început să stocheze medicamente pentru a fi pregătite în cazul în care Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu ajung la un acord înainte de Brexit.
Aprovizionarea cu sute de medicamente ar putea fi afectată după ieşirea Marii Britanii din UE, obligându-i pe producători să pregătească testarea unor produse similare şi să solicite aprobări pentru a se asigura că medicamentele lor vor rămâne pe piaţă.
Peste 2.600 de medicamente sunt produse integral sau parţial în Marea Britanie, iar exporturile de medicamente ale regatului către alte state din UE înseamnă circa 45 de milioane de cutii pe lună.
În acelaşi timp, Marea Britanie importă lunar 37 de milioane de cutii de medicamente din alte state ale UE.
În absenţa unui acord al Marii Britanii cu UE, acest flux de medicamente riscă să fie afectat, ca urmare a reglementărilor care impun noi teste şi aprobări din partea autorităţilor.
Anterior, Agenţia Europeană a Medicamentului i-a avertizat pe producători că trebuie să se pregătească pentru posibile dificultăţi în 2019, după Brexit, şi a menţionat că este serios îngrijorată în cazul a 108 medicamente produse doar în Marea Britanie.