Angajaţii din Sănătate vor trebui să prezinte un certificat de integritate care să arate că nu sunt în Registrul infractorilor sexuali

Angajaţii din Sănătate vor trebui să prezinte un certificat de integritate care să arate că nu sunt în Registrul infractorilor sexuali

Angajaţii din sănătate vor trebui să prezinte un certificat de integritate care să arate că nu sunt în Registrul infractorilor sexuali, prevede legea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Toate unităţile din sistemul de sănătate, de stat sau private sunt obligate, să solicite angajaţilor şi celor cu care colaborează un certificat de integritate care să arate sau nu dacă respectivele persoane sunt în registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale se arată în prevereile noului act legislativ.

Aceleaşi prevederi se aplică şi carelor din Învăţământ şi celor ce lucrează în seviciile de protecţie socială.

”Instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile, ori care presupun examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligaţia de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi, prezentarea certificatului de integritate”, stabileşte textul legii.

Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării şi poate fi obţinut de persoanele fizice în aceleaşi condiţii stabilite pentru obţinerea certificatuli de cazier judiciar.

Potrivit legii privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice poliţiei, odată la cel mult trei luni, informaţii precum profesia, mijloacele de existenţă, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce şcoli sau spitale de copii frecventează.

De asemenea, dacă îşi schimbă locuinţa sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunţe Poliţia în cel mult 3, respectiv 15 zile. La rândul său, Poliţia trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni.

viewscnt